Kern pozvao čelnike EU da prekinu razgovore s Turskom o članstvu u Uniji

Austrijski kancelar Christian Kern danas je pozvao da se u cijeloj Europskoj uniji donese zabrana nastupa turskih političara kako bi se spriječio pritisak Ankare na pojedine zemlje poput Njemačke koje su već donijele zabrane  piše Tportal.
Turska je u subotu rekla da će se suprotstaviti zabranama donesenima u Njemačkoj i Nizozemskoj i nastaviti održavati skupove u objema zemljama na kojima će pozvati Turke koji ondje žive da na referendumu 16. travnja podrže proširenje ovlasti predsjednika Tayyipa Erdogana.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je njemačka i nizozemska ograničenja takvih okupljanja kao nedemokratska i rekao da će Turska izvršiti pritisak da se ona i dalje održavaju do referenduma.
Kern, u intervjuu objavljenome u listu Welt am Sonntag, rekao je da će eventualno prihvaćanje novih mjera na referendumu oslabiti vladavinu prava u Turskoj, ograničiti diobu vlasti i kršiti vrijednosti EU-a.
On je također pozvao EU da okonča razgovore s Turskom o članstvu u bloku i ukine ili ograniči 4,5 milijardi eura pomoći planiranoj za Tursku do 2020.
‘Mi bismo trebali preusmjeriti odnose s Turskom bez iluzije o članstvu u EU’, rekao je Kern za list.
‘Turska se zadnjih nekoliko godina sve više udaljuje od Europe. U zemlji se gaze ljudska prava i demokratske vrijednosti. Sloboda medija je nepoznanica’, rekao je.
Turska je u subotu rekla da će i dalje održavati skupove potpore referendumu u Njemačkoj i Nizozemskoj, unatoč protivljenju vlasti u objema zemljama.
‘Nitko nas u tome neće spriječiti’, rekao je Cavusoglu tijekom skupa u južnoj Turskoj. ‘Možemo ići kamo želimo, susretati se s našim građanima, održavati naše skupove’, rekao je. (tportal.hr)
Facebook Comments