“Podržimo Švaljek umjesto Mrak-Taritaš”

NOVI SDP-ov ADUT U PREGOVORIMA S HNS-om Dio članova Predsjedništva SDP-a predlaže: Podržimo Švaljek umjesto Mrak-Taritaš – piše Jutarnji.

Sandra Švaljek, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, novi je SDP-ov adut u pregovorima s Ankom Mrak-Taritaš i HNS-om oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u svibnju.
U raspravi među članovima Predsjedništva SDP-a prije dva dana, prvi put do sada, čuo se prijedlog da socijaldemokrati podrže Sandru Švaljek, a ne bivšu ministricu graditeljstva i saborsku zastupnicu HNS-a.

Iako je i ovoga puta većina u Predsjedništvu SDP-a podržala dogovor s Ankom Mrak-Taritaš, nekoliko članova predložilo je da Socijaldemokratska partija stane iza kandidature Sandre Švaljek.

Nezadovoljstvo

Smatra se da je HNS nekorektan prema SDP-u od Zagreba do Rijeke i Siska i na Iblerovu trgu žele da se u idućih pet-šest dana ili sklopi opći sporazum s narodnjacima ili pronađu novi partneri za lokalne izbore, ispričao je član SDP-ova vodstva nakon sastanka vrha stranke u četvrtak.

Još nekoliko članova SDP-ova vodstva također nam je potvrdilo da se razgovaralo o Švaljek, iako uz opasku kako vjeruju da će Davor Bernardić ipak nekako postići dogovor s vodstvom HNS-a. Pritom su izrazili nezadovoljstvo Bernardićem, uz objašnjenje da on nikome ne govori kako idu razgovori s HNS-om, u kojoj su fazi, a kamoli postoji li rezervna varijanta u slučaju neuspjeha pregovora.

Može se samo pretpostavljati radi li se o svojevrsnoj ucjeni kako bi Anka Mrak-Taritaš i HNS prihvatili prijedloge iz SDP-a (prvenstveno oko zajedničkog nastupa u većini županija i velikih gradova) ili postoje suštinske razlike među strankama koje vode Davor Bernardić i Ivan Vrdoljak. Jer, Sandra Švaljek se politički etablirala kao suradnica Milana Bandića – što i nije bogznakakav argument s obzirom na to da sličan razvojni put imaju i mnogi u SDP-u – ali važnije je da bi u ovakvom raspletu sigurno pukle sve veze između socijaldemokrata i HNS-a. Osim toga, najveći dio vodstva s Iblerova trga i dalje zagovara podršku Anki Mrak-Taritaš, kada već nemaju vlastitog kandidata.

Nacionalni dogovor

Što žele od HNS-a precizno je obrazložio i Davor Bernardić.

– Kandidat za gradonačelnika će se odrediti nakon nacionalnog dogovora kojeg očekujemo s HNS-om. Nakon nacionalnog dogovora, slijedi dogovor o kandidatu za gradonačelnika. Vjerujem da je jedino ujedinjena ljevica sposobna u Zagrebu osigurati nužne promjene nakon izbora kako bi građani mogli ostvariti pravo na jefitniji, brži i perspektivniji grad. Za SDP su hrvatski nacionalni interes i građani Zagreba ispred stranačkog interesa – izjavio je Bernardić nakon sjednice Predsjedništva SDP-a. (jutarnji.hr)

Facebook Comments