Vlada o izvješću State Departmenta

Osudili smo događaje koji su predstavljali kršenje ljudskih prava, i poduzeli korake kako bi kaznili počinitelje’
Američki State Department u izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. kao najveće probleme u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj naveo je socijalnu diskriminaciju, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupciju.
U reakciji iz Vlade napominje se da je izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. redoviti godišnji pregled stanja ljudskih prava u svim državama svijeta, pa tako u Republici Hrvatskoj.

Vladino priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina.

Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji.

Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Posebice se naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine.

Promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznata je i na međunarodnoj razini o čemu svjedoči nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava.

Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta. (jutarnji.hr)

Facebook Comments