‘Smijenjen sam jer sam Kujundžića prokazao kao lažnog branitelja’

BIVŠI RAVNATELJ KB DUBRAVA
Bivši ravnatelj KB-a Dubrava Toni Kolak izjavio je u srijedu da ga je Upravno vijeće te bolnice ovih dana smijenilo po naputku ministra zdravstva Milana Kujundžića, s kojim je u sukobu nakon što je Kujundžića prokazao kao lažnog branitelja na sastanku Udruge dragovoljaca Domovinskog rata – donosi Tportal.
Iako je formalno smijenjen zbog nepoštivanja procedure javne nabave u siječnju ove godine, prilikom sklapanja ugovora s tvrtkom koja se bavi uštedom vode, Kolak tvrdi da je u pozadini isključivo njegov osobni sukob s ministrom.
Osobni sukob s Kujundžićem
“To je posljedica mog osobnog sukoba s Kujundžićem koji datira otkada sam se, na sastanku Udruge dragovoljaca, suprotstavio dodjeli odličja gospodinu ministru, lažnom branitelju, koji je dezertirao i pobjegao u Ameriku”, izjavio je Hini Kolak, dragovoljac Domovinskog rata odlikovan brojnim odličjima.
Kaže da je to otvoreno rekao Udruzi dragovoljaca kada je Kujundžić trebao dobiti odličje. “Rekao sam da to nije pošteno i od tada postoji prijepor među nama dvojicom. To je cijela bit sukoba, nema to veze s ugovorom za vodu”, kaže Kolak koji za petak najavljuje konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti argumente protiv svoje smjene.
Tvrdi i da je razriješen na potpuno nelegalnoj sjednici Upravnog vijeća, nakon burne rasprave na kojoj je predočio sve argumente koje mu idu u korist u vezi ugovora s ESCO tvrtkom o uštedi vode, što mu se stavlja na teret.  Nakon toga troje članova Upravnog vijeća nazvalo je ministra za mišljenje te me na kraju odlučilo smijeniti, mimo svih procedura, rekao je Kolak.
Službeno obrazloženje je nepoštivanje procedure pri sklapanju tzv. ugovora za uštedu vode u kojemu, kaže Kolak, nema ni jedne kune ni proračunskog niti bolničkog ulaganja, već se usluga plaća iz ušteda tijekom 15 godina. Samo u proteklih mjesec dana, od potpisivanja ugovora, uštedjeli smo na potrošnji vode 57.000 kuna, ističe smijenjeni ravnatelj.
Ušteda od 35 milijuna u 15 godina
Pojašnjava da se od uštede dijeli pola-pola, između bolnice i  tvrtke koja je dobila ESCO posao, a dužna je održavati vodovodni sustav bolnice – opskrbu i uštedu vode, sve pipe, 2863 izljevna mjesta, napraviti svu rekonstrukciju vode. Riječ je o modelu koje rade  ESCO tvrtke (Energy Service Company), a financiraju se iz ušteda, te uopće ne opterećuju državni proračun.
Po preliminarnim izračunima, ušteda na vodi za KB Dubrava trebala bi iznositi 35 milijuna kuna u 15 godina, no Kolak vjeruje da će ona biti puno veća, jer je riječ o bolnici u kojoj je potrošnja vode po bolničkom krevetu bila višestruko veća od hrvatskog prosjeka, zbog čestih pucanja cijevi i havarija na vodoopskrbnom sustavu.
“Ne smijemo više dopustiti da nam milijuni kuna odlaze u nepovrat”, kaže Kolak i podsjeća na odluku Vlade iz 2011. da za ESCO model uštede ne treba nikakva suglasnost resornog ministarstva, bez obzira na vrijednost posla jer se ne dira u proračunski novac. Dodaje da je Vlada još 2008. godine donijela program o energetskim uštedama koji, nažalost, nije proveden.
Nije bilo volje da pojedini ravnatelji bolnica to provedu, uključujući i sadašnjeg ministra koji je u to vrijeme bio ravnatelj KB-a Dubrava, koja je zadnjih godina oko milijun kuna mjesečno plaćala potrošnju vode, ističe Kolak. (tportal.hr)
Facebook Comments