Tolušić u posljednji trenutak stopirao isplatu 17 milijuna kuna

Što se događa s isplatom naših potpora? Zašto nismo dobili novac za naše pašnjake i livade? Dokad će u Agenciji za plaćanja mutiti s našim novcem? Nitko nam ne zna objasniti što se događa, ne možemo dobiti informaciju, a čekaju nas veliki radovi.
Ovo su samo neki od upita koje su u našu redakciju poslali nezadovoljni poljoprivrednici krajem veljače kada je počela isplata prvih rata potpora. Dok smo čekali odgovor iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, iz Ministarstva poljoprivrede stigla je obavijest o promjeni Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2017. godinu vezanim upravo za travnjake i pašnjake.

Kada smo potom u Ministarstvu pokušali doznati zašto je promijenjen pravilnik, to nas je pitanje dovelo do još jednog šokantnog otkrića o malverzacijama u poljoprivredi.

Prvi pregled

Naime, u nizu akcija koje je pokrenuo nakon što je postao ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić je zatražio i kontrolu isplate svih poticaja, pa tako i onih za korištenje pašnjaka. I imao je što vidjeti. Nenajavljeni obilazak terena državnih inspektora iz Agencije otkrio je gomilu nepravilnosti. Od svih prekontroliranih pašnjaka, na njih čak 50 posto naišli su na nepravilnosti. Ondje nisu bili pašnjaci, nego zapuštene površine zarasle u visoku, neželjenu vegetaciju, a korisnici nisu imali ni jedno grlo stoke. Ukratko, niti je kakva stoka ikad bila na ispaši, niti su korisnici potpora barem fingirali košnju. Ništa od toga, ali su zato godinama uredno uzimali novac poreznih obveznika.

Nakon što je u ruke dobio negativni nalaz inspekcije, ministar Tolušić odmah je zatražio još detaljniju istragu podataka vezanih uz pašnjake i pripadajuće potpore. Dodatna dubinska kontrola otkrila je još poraznije podatke. Utvrđeno je da postoje 683 poljoprivredna gospodarstava koja u ARKOD-u (baza podataka o korištenju zemljišta) imaju upisane površine veće od jednog hektara pašnjaka, a nemaju stoku.
Više donosi jutarnji.hr

Facebook Comments