Sječa u Hrvatskim šumama! Od 16 direktora ispostava smijenjeno njih 13, ostat će samo trojica članova HDZ-a!

U Hrvatskim šumama ovih je dana u tijeku masovna smjena nehadezeovih voditelja njihovih podružnica iz cijele Hrvatske. Od izvora iz ove državne tvrtke doznajemo da će smijeniti čak 13 čelnih ljudi UŠP-a (Uprava šuma podružnica) od njih ukupno 16, a pošteđeni će biti samo Mirko Kovačev (HDZ) iz Koprivnice i Jurica Tomljanović (HDZ) iz Senja te voditelj zagrebačke podružnice Damir Miškulin.
No, Miškulin je na to mjesto imenovan tek prije desetak dana, s obzirom na to da je njegov prethodnik s te pozicije, Krunoslav Jakupčić (HDZ), imenovan predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma na nacionalnoj razini te provodi ovu “čistku”. Preostalih 13 šumarskih šefova, od kojih je sedam SDP-ovaca i šest nestranačkih, ovih dana u grupama dolaze na sastanke koje im drže predsjednik Jakupčić te njegova desna ruka, član Uprave Ante Sabljić. Nitko od njih neće dobiti otkaz, jer svi imaju ugovore o radu na neodređeno vrijeme, pa im se nude nižerangirana radna mjesta, nekima rukovodeća, a nekima poslovi referenata. Ove promjene također za sobom vuku i promjene na njihovim platnim listama, pa će im tako prilično visoke plaće od oko 14.000 kuna biti bitno smanjene, nekima čak dvostruko.

Prihvatili degradaciju

Nekoliko je direktora već prihvatilo degradaciju, neki od njih su se pomirili sa smjenom, ali još pregovaraju o novim radnim mjestima, a nekima ne pada na pamet prihvatiti uvjete nove uprave. Osnovni problem Upravi jest to što nema pravilnika po kojima bi mogla provoditi smjene. Sistematizacijom radnih mjesta nije predviđeno da se šefovi podružnica određuju mandatno, odnosno da dolaze i odlaze s političkom garniturom na vlasti, pa ih njihovi nadređeni mogu samo zamoliti da prihvate nova radna mjesta. Ili im možda zaprijetiti konstantnim nadzorima, revizijama, inspekcijama i drugim vrstama pritisaka, što se, kažu nam naši sugovornici, konstantno provlači između redova tijekom pregovora.
Više donosi jutanji.hr.

Facebook Comments