Trideset i četiri djevojke izgorjele zaključane u domu

Požar u kojemu su poginule 34 maloljetnice a druge ostale s trajnim teškim posljedicama u pretrpanom gvatemalskom domu za zlostavljane maloljetnike izbio je u maloj sobi u kojoj su bile zaključane nakon pobune u domu, rekle su vlasti i svjedoci u petak
Pakao u sobi od 16 metara četvornih u koju je potrpano 52 djevojčica i djevojaka ostavio je preživjele u požaru u srijedu s tako teškim ranama da su specijalisti za opekline doletjeli iz SAD-a a liječnici kažu da su potrebne stotine darivatelja krvi.

Vlasti su smijenile ravnatelja doma Virgen de la Asuncion, privremeno zatvorile dom, proglasile tri dana žalosti i obećale reformu sustava za skrb o djeci za koji stručnjaci kažu da mu kritično nedostaje sredstava.

“Osoblje je djevojke i djevojčice ostavilo u ekstremno skučenom prostoru, u sobi četiri sa četiri metra u kojoj su ostavili 52 tinejdžerice”, rekla je Claudia Lopez, zamjenica gvatemalskog pučkog pravobranitelja za ljudska prava. “To je stravično osmišljena odluka”, rekla je.

Policija i svjedoci rekli su kako se čini da je požar izazvala jedna od djevojaka zapalivši madrac u sobi, moguće kao prosvjed zbog događaja prijašnjih sati.

“Ako je doista djevojka izazvala požar – zašto su imale šibice u rukama, zašto nisu pretražene kada su ih zaključali u tako skučenom prostoru?”, rekla je Lopez.
Pokušaj bijega

U domu Virgen de la Asuncion borave mladi do 18 godina, a on je smješten oko 25 kilometara jugozapadno od glavnoga grada Guatemala Cityja.

Njegovi štićenici su neuobičajena mješavina žrtava nasilja i mladih prijestupnika, dok se u drugom krilu doma nalaze djeca s poteškoćama.

Godine problematične svakodnevice u domu kulminirale su u vrijeme ručka u utorak kad se skupina maloljetnika žalila na uvjete te pretvarala da se tuče u dvorani za jelo kako bi odvukla pažnju, prije no što su napali osoblje i pokušali pobjeći, rekao je svjedok.
Više donosi tportal.hr.

Facebook Comments