Pogledajte na što su milijune trošili Vujčić i društvo

Rastrošni: Pogledajte na što su milijune trošili Vujčić i društvo Guverner HNB-a Boris Vujčić kojeg su često prozivali za rastrošnost, odlučio je objaviti sve troškove putovanja koje je napravio i on i njegovi suradnici od 2012. godine kada su preuzeli HNB
Hrvatska narodna banka godišnje troši oko milijun kuna na putovanja i smještaj u hotelima na raznim svjetskim destinacijama.
Guverner HNB-a Boris Vujčić kojeg su često prozivali za rastrošnost, odlučio je objaviti sve troškove putovanja koje je napravio i on i njegovi suradnici od 2012. godine kada su preuzeli HNB. U pet godina su na putovanja, smještaj i dnevnice potrošili 4,9 milijuna kuna.
Iz odnosa s javnošću HNB-a su poručili da žele biti transparentni i zato su objavili sve troškove.
– U Europskoj uniji nitko nije objavio ovako detaljne troškove puta s destinacijama i imenima osobe koje putuju. Samo Engleska i Irska objavljuju kvartalno ukupne troškove – poručili su iz odnosa s javnošću.
No, Denis Smajo iz Udruge Franak kaže da su oni još 6. veljače zatražili od guvernera sav trošak putovanja u HNB-u.
Iz priloženih tablica se vidi da svake godine skoro pola milijuna otprilike ode samo za putovanja i smještaj Borisa Vujčića. Na putu je još po godinama bilo šest ili sedam viceguvernera, a oni svi zajedno su napravili trošak koliko i Vujčić. Od ostalih viceguvernera, na putu je najviše Relja Martić koji u prosjeku godišnje troši nešto više od 200.000 kuna.
Ovi troškovi su umanjeni za refundacije koje su plaćali organizatori, a detaljne iznose pogledajte u tablicama.
Kada je Vujčić sredinom 2012. godine preuzeo funkciju, HNB je te godine potrošio 609.026 kuna, sljedeće godine je potrošeno 1,06 milijuna kuna, a 2014. godine 1,078 milijuna kuna. U 2015. je iznos neznatno pao, na 987.653 kune. Rekord je bio lani: 1,140 milijuna kuna. U prvih mjesec dana 2017. godine su potrošili 49.274 kune.
Vujčić: To je normalno za guvernere
Podsjetimo, kada smo u veljači prvi puta objavili podatke koliko guverner HNB-a troši na konferencije, Vujčić nam je tada kazao da je to normalno za guvernere.
– Čak 80 posto tih putovanja je obvezno po mojoj funkciji i ona se ponavljaju iz godine u godinu. Otprilike 20 posto putovanja su ona na koja sam pozvan i pristao sam doći. Vjerujte, prihvaćam tek četvrtinu poziva koje dobijem – rekao nam Vujčić.
Naglasio je da po svojoj funkciji ima urede u Frankfurtu pri Europskoj središnjoj banci i u Baselu pri banci za poravnanja. To su, kaže tri mjesta koja su mu u opisu posla jer smo sada dio Europske unije i sukreatori politike i to su mjesta gdje se bori za hrvatske interese.
– Iako zbroj svih dana izgleda da sam puno na putu, često to nije tako. Odem popodne, sutra obavim posao i uglavnom se vratim brzo – kaže guverner i dodaje da ni po čemu te ni broju i danima putovanja ne odskače od svojih europskih kolega. Odlučili smo inače da ćemo na internetskim stranicama imati sva moja putovanja i trošak i redovno ćemo ih tromjesečno ili godišnje nadopunjavati. To ćemo uskoro napraviti jer nemamo što tajiti – kaže.
Osvrnuo se i kratko na postupak koji je pokrenut za sukob interesa protiv njega. Kaže da je običaj da organizator plati govornike koji su pozvani, ali da su oni odlučili podmiriti trošak upravo kako bi se izbjegle bilo kakve sumnje.
– Na kraju, ako HNB godišnje troši 400.000 kuna na moja putovanja i smještaj, kako bi na mene netko mogao utjecati s plaćanjem smještaja za 4000 kuna. I ove godine sam bio u Kitzbuhelu i mi smo platili. Sastao sam se s 27 investitora koji kupuju hrvatski dug. Da spustimo kamatu za 0,1 posto uštedjeli smo milijune – zaključio je tada Vujčić. (24sata.hr)
Facebook Comments