Turski hakeri izveli napad na mnoge profile na Twitteru

Kriza između Turske i Europe se prelila na Twitter masovnim hakiranjem računa koje su izveli navodni pro-Erdoganovi hakeri koji su postavili poruku o nacizmu Njemačke i Nizozemske.
To hakiranje koja je zahvatilo brojne Twitter račune, među kojima i organizacije Amnesty International, francuskog ministarstva gospodarstva i BBC Sjeverne Amerike dogodilo se usred diplomatske prepirke između Turske i europskih zemalja, posebice Nizozemske i Njemačke koje su otkazale izborne skupove podrške Erdoganu, ili odbile dati dozvole za sudjelovanje turskim ministrima.
Najmanje 140 znakova, nekoliko emotikona i kukasti križ, hakeri su zgusnuli poruku u zapaljivu retoriku kojom se koriste turski dužnosnici, na čelu s Erdoganom, od početka krize prema Njemačkoj i Nizozemskoj.
“#Nacistička Njemačka#Nacistička Nizozemska. Evo male osmanske pljuske za vas. #Sastanak 16. travnja. Želite znati što sam napisao? Naučite turski”. pisalo je na turskom u poruci na piratiranim računima.
Nakon poruke je uslijedio video sastavljen od izvadaka Erdoganovih govora, koji se nalazi usred kampanje za sporno jačanje predsjedničkih ovlasti na referendumu 16. travnja.
Piratirani su i računi bivšega francuskog premijera Alaina Juppea, bivšega njemačkog teniskog prvaka Borisa Beckera i njemačkog nogometnog kluba Borussia Dortmund.
Hakiran je i račun Europskog parlamenta, čiji je glasnogovornik objasnio kako drži da se to dogodilo zbog njihova stalnog bavljenja stanjem u Turskoj.
Glasnogovornik Twittera rekao je da su brzo lokalizirali izvor hakiranja čije je djelovanje smanjeno za trećinu.
Aplikacija Twitter Counter, bazirana u Nizozemskoj,  pokrenula je istragu o hakiranju kojemu je izložena i koje je omogućilo kvarenje brojnih računa, rekao je glavni ravnatelj Omer Ginor, prenosi AFP. (hrt.hr)
Facebook Comments