SAD i Kina ublažile stavove oko Sjeverne Koreje

Sjedinjene Države i Kina će raditi zajedno na tome da nuklearno naoružana Sjeverna Koreja krene drugačijim smjerom, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson nakon što se susreo s kineskim kolegom, ublaživši prijašnje kritike upućene Pekingu.

Kina je uzrujana Washingtonom koji od nje traži da intervenira oko sve naprednijih sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih raketnih programa, što je još jedna u nizu trzavica između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

No kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao je razgovor s Tillersonom kao otvoren, pragmatičan i produktivan. Tillerson je pak jučer izgovorio dosad najoštriju osudu Sjeverne Koreje pod administracijom Donalda Trumpa, izjavivši u Seulu kako bi vojna intervencija bila “na stolu” ako Pjongjang zaprijeti južnokorejskim i američkim snagama.

Tillerson je nakon sastanka s Wangom bio blaži, te je otkrio da su i Kina i SAD svjesni da razni pokušaji u zadnja dva desetljeća nisu odvratili naoružavanje Sjeverne Koreje. Dijelimo zajednički pogled i osjećaj da su tenzije na poluotoku trenutno jako visoke, da su stvari dosegle opasnu razinu, te smo se obvezali da ćemo učiniti sve što možemo kako bi spriječili da izbije bilo kakav sukob, naglasio je Tillerson. Dodao je kako se s Wangom dogovorio da uvjere Sjevernu Koreju da promijeni smjer i odustane od razvoja nuklearnog naoružanja.

Štogod se dogodilo, moramo težiti diplomatskim sredstvima kao putu prema miroljubivom sporazumu, rekao je kineski ministar, dodavši kako se i on i Tillerson nadaju da će naći put za ponovno pokretanje razgovora. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.