Rusija dramatično reže budžet za vojsku

Vojni budžet Ruske federacije smanjen je za frapantnih 25,5 posto u 2017. u odnosu na prethodnu godinu, stoji u brojkama koje je objavila Ruska državna riznica.
Prošle godine Moskva je za vojsku izdvojila 3,8 bilijuna rublji (65,4 milijarde američkih dolara), dok je za ovu godinu taj iznos smanjen na 2,8 bilijuna rublji (49,04 milijardi dolara), što su najveći rezovi u ruskom vojnom budžetu još od turbulentnih ranih 90-ih godina.

Ovo smanjenje dolazi nakon niza godina u kojima je ruski vojni budžet konstantno rastao, po stopi od 19,8 % između 2011. i 2016. godine, piše portal za vojna pitanja IHS Janes. Usprkos ovom smanjenju budžet će u nominalnom iznosu i dalje biti za skoro 15 posto veći nego li je bio 2014. godine.

Inače, ruska vlada je 2016. godine zacrtala plan prema kojem bi se budžet za obranu smanjivao ne samo ove godine, već i naredne dvije.
Dok Rusi smanjuju izdatke za vojsku, što će se nesumnjivo osjetiti i na prestižnim projektima poput razvoja novog višenamjenskog lovca pete generacije Suhoj PAK FA (čiji je razvoj prije dva tjedna još malo odgođen zbog nespremnosti novih motora), njihovi prvi konkurenti troše više nego ikad. Naime, ovih dana je Donald Trump predložio povećanje vojnog budžeta SAD-a za frapantnih 54 milijarde dolara u 2018. godini, što je više nego će Rusija ove godine ukupno potrošiti za obranu.
Više donosi jutarnji.hr.

Facebook Comments