Belgija danas obilježava prvu obljetnicu najgorih atentata u svojoj povijesti

Belgija danas obilježava prvu obljetnicu najgorih atentata u svojoj povijesti kada su u zračnoj luci i u podzemnoj željeznici poginule 32 osobe a više od 320 je ozlijeđeno.
Komemoracije su počele minutom šutnje u 7,58 sati u zračnoj luci Bruxelles-Zaventem, u nazočnosti kralja Philippea i kraljice Mathilde, žrtava i njihovih bližnjih, te članova hitnih službi koje su pomagale unesrećenima.

Upravo u tom trenutku prije godinu dana, Ibrahim el Bakraoui i Najim Laachraoui, džihadisti povezani s Islamskom državom, aktivirali su eksploziv na terminalu aerodroma i ubili 16 ljudi.

Predstavnici belgijskih vlasti odlaze nakon zračne luke na postaju podzemne željeznice Maelbeek, u srcu europske četvrti, kako bi odali počast žrtvama na mjestu gdje je Khalid El Bakraoui aktivirao eksplozivni pojas u 9,11 sati i ubio također 16 ljudi.

Vozači autobusa, metroa i tramvaja obilježit će trenutak eksplozije u Maelbeeku a čitava prometna mreža zaustavit će se na nekoliko trenutaka.
Kraljevski par također će svečano otkriti veliku skulpturu nadomak sjedišta Europske komisije, a najpoznatiji stanovnik Bruxellesa, Maneken Pis, odjenut će danas uniformu vatrogasca.

Ali osim predstavnika vlasti, svi su stanovnici pozvani da odaju počast žrtvama i spasilačkim službama.

Djeca iz škola u Molenbeeku, bruxelleskoj općini koja je bila teroristička baza, susrest će se sa žrtvama početkom poslijepodneva.

Potom će se tri povorke građana uputiti prema Trgu burze koji su Belgijanci spontano prije godinu dana pretvorili u mjesto okupljanja.

Program komemoracija završit će molitvom u bruxelleskoj katedrali i međuvjerskim koncertom u jednom crkvu u Molenbeeku.

Teroristička prijetnja u Belgiji, godinu dana nakon atentata, i dalje se ocjenjuje mogućom i vjerojatnom.

 

Više donosi vecernji.hr.

Facebook Comments