Plenkovićevoj vladi sve se manje vjeruje

U mjesecu u kojem su vladajući imali političke trzavice, ali i kada se propitivao dvogodišnji rad predsjednice Republike, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena te tko je u ožujku dobitnik, a tko gubitnik.
HDZ je i dalje najjača politička opcija ili prvi izbor za ispitanike i uživa potporu od 33,3 posto birača. No nakon sedam mjeseci prvi put bilježi pad potpore. Još je u veljači uživao potporu od 35,1 posto.

SDP nakon pet mjeseci pada ožujak završava s potporom od 23 posto dok je još mjesec dana ranije uživao potporu od 21,9 posto.

I pad HDZ-a i rast SDP-a je unutar statističke pogreške, ali dolazi ususret lokalnih izbora i sigurno je alarm za jednu i poticaj za drugu stranku.

Most nezavisnih lista trenutačno uživa potporu od 8,6 posto birača i na četvrto je mjesto bacio Živi zid koji trenutačno može računati s potporom od 7,3 posto birača, a prije 30 dana imao je 9 posto birača uz svoje ideje.
Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti uživa potporu od 3,2 posto birača. IDS, iako regionalna stranka, na nacionalnoj razini uživa potporu od 3,1 posto, HNS ima potporu od 2,8 posto, a prije mjesec dana imali su potporu od 1,7 posto. HSS može računati na potporu od 2,3 posto, Pametno na 2,1 posto, a HDSSB na 1,1 posto te Promijenimo Hrvatsku na 1,1 posto. Ostale stranke ne prelaze jedan posto i zajedno osvajaju 3,7 posto, a neodlučnih je 6,5 posto birača.

Vlada Andreja Plenkovića svojim politikama među biračima ima toplo-hladnu potporu. Trenutačno više birača ne odobrava Vladine politike ili njih 47 posto, a odobrava ih 41 posto, ne zna njih 12 posto, a 47 posto nezadovoljnika Vladinim politikama drugi je najlošiji rezultat od dolaska nove Vlade u Banske dvore.

Prije mjesec dana 45 posto građana odobravalo je Vladine politike, a protiv njih je bilo 42 posto ispitanika. Više donosi tportal.hr.

Facebook Comments