Težak poraz Trumpa: Povukao zakon o zdravstvenom sustavu

Američki predsjednik Donald Trump doživio je teški politički poraz u petak jer je morao zatražiti od republikanaca da povuku nacrt zakona o reformi zdravstvenog sustava zbog nedovoljnog broja glasova, javile su svjetske agencije.

Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan “razgovarao je s predsjednikom u 15,00 sati (po lokalnom vremenu) i predsjednik je zatražio da povuče nacrt zakona”, rekao je jedan izvor iz Kongresa.

Time su republikanski lideri željeli izbjeći ponižavajući poraz za predsjednika Trumpa, ocjenjuju američki mediji.

Republikanski vođe planirali su u petak glasovati o novom zakonu a trebalo im je 216 glasova od 430 zastupnika donjeg doma koji ima 237 republikanaca i 193 demokrata.

Odluka o povlačenju nacrta zakona donesena je kada se pokazalo da broj protivnika među republikancima prelazi trideset, dok su svi demokrati bili protiv.

Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podržava Donald Trump, trebao je unijeti znatne promjene u dosadašnji zakon, tzv. Obamacare (Affordable Care Act), koji je prvi put omogućio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Trump je u petak poručio republikancima da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace Obamacare ili će izgubiti svaku prigodu da ga reformiraju.
Trump je objavio taj ultimatum pošto je Zastupnički dom odgodio u četvrtak za jedan dan glasovanje o reformi jer je postalo jasno da je dio republikanaca ne želi podržati.

Poništenje Obamacarea, zdravstvene politike bivšeg predsjednika koja je i jedan od zaštitnih znakova njegovih dvaju mandata, jedno je od temeljnih predizbornih Trumpovih obećanja.
Više donosi portal 24sata.hr.

 

 

 

Facebook Comments