Erdogan najavio mogući referendum i o pristupanju EU

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer da bi Turska mogla održati referendum o pristupanju Europskoj uniji nakon 16. travnja kada će se turski birači izjašnjavati o izmjenama ustava kojim bi predsjednik trebao dobiti goleme ovlasti.
“Sada se pripremamo za referendum 16. travnja, a nakon toga odabrat ćemo datum za referendum o članstvu u EU i obvezujemo se da ćemo poštovati volju našeg naroda što god on odluči”, rekao je Erdogan u gradu Antalyiji. “Turska čeka na vratima EU-a 54 godine”, rekao je Erdogan spominjući 1963. kada je Ankara postala partner bloka u ekonomskoj uniji.
Pristupne pregovore s EU službena Ankara počela je 2005., ali oni napreduju puževim korakom zbog niza pitanja kao što su zabrinutost Unije stanjem ljudskih prava u Turskoj i oklijevanje europskih zemalja da u klub prime većinsku muslimansku zemlju. Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su Njemačka i Nizozemska otkazale planirane skupove na svom teritoriju turskih političara koji su trebali lobirati kod turskih radnika u EU da se odazovu na referendum o jačanju predsjedničkih ovlasti. (hrt.hr)
Facebook Comments