Ljubičasti dan – dan potpore oboljelima od epilepsije

Obilježavamo Svjetski dan potpore oboljelima od epilepsije – Ljubičasti dan. Od tog poremećaja moždane funkcije u Europi boluje oko 6 milijuna ljudi, a svake godine oboli još oko 300 tisuća. Epilepsija utječe na sve aspekte života te može postati fizička, psihička i socijalna poteškoća oboljelima i njihovim obiteljima.

U znak potpore i solidarnosti osobama s epilepsijom niz biciklista odjevenih u ljubičasto odvozilo je krug po središtu Zagreba, u sklopu manifestacije “Bicikliraj za epilepsiju!”. Za to vrijeme na Europskom trgu dijelili su se promotivni materijali, među kojima i letci s deset preporuka kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj, od kojih su neke od važnijih da, unatoč dramatičnosti napadaja, treba zadržati prisebnost i mjeriti vrijeme ne bi li se osigurala hitna intervencija ukoliko napadaj traje duže od dvije do tri minute.

Također, osoba koja pomaže trebala bi spriječiti ozljede i staviti onome tko ima napadaj nešto mekano ispod glave, postaviti ga u bočni položaj, ne pokušavati mu stavljati predmete među zube niti sputavati grčenje tijela, ne davati mu lijekove, hranu ili piće dok se ne oporavi. Uz Hrvatsku udrugu za epilepsiju, događaj su organizirali Hrvatska liga protiv epilepsije, Referentni centar Ministarstva zdravstva za epilepsiju, Referentni centar Ministarstva zdravstva za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Hrvatsko društvo za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice.

‘Ljubičasti dan’ (Purple Day) podrške osobama s epilepsijom obilježava se od 2008. godine na inicijativu devetogodišnje djevojčice iz Kanade Cassidy Megan koja je zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja željela pokazati drugima da nije drugačija zato što je bolesna. Pokretanje te manifestacije u Hrvatskoj je započelo 2010. (hrt.hr)

Facebook Comments