Ruske hipersonične rakete mogu kao od šale potopiti nosače aviona

Nove ruske rakete moći će se ispaljivati s kopna, mora i iz podmornica, a moći će koristiti i nuklearne bojeve glave
Rusija je izgradila hipersoničnu raketu Zirkon koja koja kao od šale može potopiti nosač zrakoplova, piše bitanski Daily Mail.
U Kremlju su se pohvalili krstarećom raketom koja leti brziinom pet do šest puta bržom od zvuka. Britanski stručnjaci upozoravaju da bi takvi, neuhvatljivi projektili mogli uništiti njihove nosače aviona HMS Queen Elizabeth i HMS Prince of Wales, za čiju su izgradnju porezni obveznici izdvojili 6,2 milijarde funti.
Trenutno proturaketno naoružanje, s kojim raspolaže britanska mornarica, može zaustaviti napad raketa koje lete dvostruko manjim brzinama od ovih koje postižu novi ruski Zirkoni. Zbog toga će njihovi nosači, ponos britanske ratne mornarice, morati smanjiti borbeni radijus kretanja od 500 milja. To pak znači da će zrakoplovi i helikopteri teže i sporije stizati do svojih ciljeva.
Ruski mediji bili su pak ovlašteni da objave kako će nove, hipersonične rakete biti montirane na tešku nuklearnu raketnu krstaricu Petar Veliki, taj admiralski brod Sjeverne flote, biti montirane već sljedeće godine. Ove rakete moći će se ispaljivati s kopna, mora i iz podmornica, a moći će koristiti i nuklearne bojeve glave.
Zikron koristi Scramjet tehnologiju koja miješa gorivo i zrak, što omogućava hipersonične brzine. To znači da projektili mogu putovati brzinama od 250 kilometara u manje od dvije minute. (vecernji.hr)
Facebook Comments