Više od 200 uglednika i stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH potpisalo ‘Deklaraciju o zajedničkom jeziku’

‘PROTIV JEZIČNOG NACIONALIZMA’ Više od 200 uglednika i stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH potpisalo ‘Deklaraciju o zajedničkom jeziku’
Više od dvjesto stručnjaka i uglednika iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, koja je rezultat serije konferencija projekta ‘Jezici i nacionalizmi’.
Iako još nije poznat točan sadržaj Deklaracije koju je sastavljalo 30 lingvističkih stručnjaka iz sve četiri uključene države, njezin cilj je podizanje svijesti o nacionalističkoj jezičkoj praksi u sve četiri države u kojima se govorio hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski jezik.
Sam tekst Deklaracije predstavit će 30. ožujka u Sarajevu profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević te direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević.
Istog dana Deklaracije će postati dostupna svim zainteresiranim građanima na web stranici jezicinacionalizmi.com, gdje će oni koji ju podržavaju moći istu i potpisati.
Kako je prije tri dana objavio Radio Sarajevo, do sada ju je potpisalo više od dvjesto lingvista, književnika, znanstvenika, aktivista i drugih uglednih javnih osoba sve četiri države, među njima i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Filip David, Borka Pavićević, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić, Biljana Srbljanović, Ranko Bugarski, Balša Brković i Snježana Kordić.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/protiv-jezicnog-nacionalizma-vise-od-200-uglednika-i-strucnjaka-iz-hrvatske-srbije-crne-gore-i-bih-potpisalo-deklaraciju-o-zajednickom-jeziku/5824291/
Facebook Comments