Na pomolu novi, drugačiji migrantski val u Europi?

Europska unija zabrinuta je da bi model isplate poticaja migrantima za povratak u svoju domovinu mogao uzrokovati znatne sekundarne migracije unutar EU, u kojima bi migranti mogli putovati u države koje nude najveće poticaje za povratak, piše Politico.

Većina država-članica EU migrantima nudi ‘isplate za potpomognuti dobrovoljni povratak’ – novčani iznos koji mogu dobiti ukoliko se dobrovoljno odluče na povratak u državu iz koje su stigli.

Europska komisija ranije je ovog mjeseca naglasila kako bi se iznos poticaja trebao ujednačiti na razini cijele Unije. Iako su pojedinačne države pozdravile tu inicijativu, za sada je nitko ne pokušava pretvoriti u praksu.

Iako je politika plaćanja migrantima za odlazak potencijalno opasna taktika, većina EU država ju je uvela kao način za oslobađanje svojih pretrpanih sustava zahtjeva za azil.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker iznio je statistiku prema kojoj samo trećina onih kojima je odbijen zahtjev za azilom uistinu i napuste države u kojima se nalaze. Takvo stanje stvari, tvrdi, ‘nije održivo’.

Plaćanje naknade za dobrovoljni odlazak bitan je dio politike povratka, tvrdi neimenovani izvor iz EK.

– Što više migranata ode dobrovoljno, to ih manje treba zatvoriti i deportirati, rekao je.

No, velik je problem što iznosi potpora znatno variraju među zemljama članicama. Njemačka, primjerice, isplaćuje 1200 eura dobrovoljnim povratnicima. Francuska plaća 2500 eura. Austrija plaća 500 eura Afganistancima, Nigerijcima i migrantima iz Maroka.

Iznosi postaju još veći kad se u obzir uzmu i nefinancijske naknade – plaćanje karti, smještaja i drugih troškova. Francuska tako nudi iznose u protuvrijednosti od 7000 eura. Švedska nudi 3300 eura. No, s druge strane, Bugarska, Mađarska i Latvija nude samo 100 eura. Češka više ne nudi nikakve naknade. Više donosi jutarnji.hr.

Facebook Comments