Lažiranje izviješća – time se treba baviti DORH a ne Vlada

ČINI se da će vlada na brzinu morati izmisliti još jedan Lex Todorić – što zbog samog Gazde, a što zbog njegovog bivšeg financijskog direktora a danas ministra financija Zdravka Marića.
Uz već najavljeni Lex Todorić koji Agrokor izuzima od stečajnog zakona, morat će osmisliti još jedan, prema kojem odgovorne osobe u tvrtkama s više od osam tisuća zaposlenih i dugom većim od milijardu eura nisu odgovorne za financijska izvješća, a sve kako bi se Gazdu i njegove direktore zaštitilo od eventualnog kaznenog progona.
Naime, danas je Juri Solovjev, potpredsjednik ruske VTB banke koja je, uz Sberbank, jedan od najvećih vjerovnika Agrokora, izjavio da dug te kompanije nije potpuno prikazan u financijskim izvještajima. “Vlasnik i menadžment kompanije su, nažalost, dosta dugo falsificirali financijska izvješća”, rekao je Solovjev.
Ako se tvrdnje potpredsjednika VTB-a pokažu točnima, netko bi vrlo lako mogao završiti u zatvoru. Pitanje je samo radi li se o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevari, povredi obveze poslovnih knjiga, uzrokovanju stečaja ili nekom drugom kaznenom djelu?
Kako je moguće da probleme u poslovnim knjigama Agrokora nije otkrila Porezna uprava koja “nesistemske” firme s nekoliko zaposlenih gazi zbog kupnje toaletnog papira ili pozajmice od tisuću kuna?
Za Todorića zakoni ne vrijede
Da s Agrokorovim poslovnim knjigama nešto ne štima upozorili su još sredinom veljače analitičari Moody’sa. Tada se nije govorilo o razini duga, već o sumnjivim stavkama u izvješću o novčanom tijeku koje su prikazane kao gotovina, ali u stvarnosti to nisu.
U posebno osjetljivoj situaciji nalazi se ministar financija Zdravko Marić. On je sada dio vlade koja sada pokušava utjecati na situaciju u Agrokoru, a donedavno je tamo obnašao visoke funkcije – bio je osoba zadužena za tržišta kapitala i odnose s investitorima.
Osim što rupe u financijskim izvješćima Agrokora umjesto Porezne uprave otkrivaju strane banke, država je Agrokoru gledala kroz prste i kada je riječ o rokovima plaćanja, zbog čega je sada i postao “sistemski važna kompanija” jer je kod dobavljača nabio dug veći od 16 milijardi kuna.
Iako Hrvatska ima zakone prema kojima su rokovi plaćanja 60 ili 90 dana, a samo u iznimnim slučajevima mogu biti do godinu dana, Todoriću se dozvolilo da od iznimke napravi pravilo, a od svojih dobavljača kreditore.
U svakom slučaju, problemi u kojima se našao Agrokor zahvaljujući, blago rečeno, lošem upravljanju sve više se čine kao nešto čime bi se trebalo pozabaviti Državno odvjetništvo, a ne vlada u kojoj sjedi Todorićev čovjek – piše Indeks.
Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.