Hrvatska Hrvatska i svijet

Premijer predstavio “Lex Agrokor” – cilj je osigurati financijsku i gospodarsku stabilnost zemlje

Vlada je Saboru na donošenje uputila prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a izvanredna bi uprava mogla trajati najviše 15 mjeseci.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se zakon odnosi na velike kompanije koje su važne za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici za ukupnu stabilnost zemlje.

Zakonom se, pojasnio je, uređuje postupak izvanredne uprave, odnosno Vlada bi predložila izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.

Ne radi se o nikakvoj nacionalizaciji ili bilo kakvom državnom intervencionizmu koji bi bez privole ugrozio bilo čije vlasništvo. Dakle ovaj zakon poštuje hrvatski Ustav, nepovredivost prava vlasništva, kao i slobodnu poduzetništva, istaknuo je premijer. Dodao je i da izvanredni povjerenik ima zadatak osigurati redovito poslovanje kompanije, omogućiti svježu likvidnost i krenuti u sustavan proces restrukturiranja u cilju održivosti tvrtke i očuvanja radnih mjesta.

Način na koji bi se to moglo napraviti, kazao je, je da se dogovori aranžman s vjerovnicima, prije svega kreditorima, odnosno bankama o svojevrsno standstill aranžmanu, odnosno da oni ‘stave pauzu’ na svoja potraživanja da se dođe do mogućnosti dobivanja novih kredita kojima bi se namirili dobavljači, platile obveze prema državi i nastavilo redovito funkcioniranja kompanije.

Cilj ovoga jer da se osigura od strane Vlade financijska i gospodarska stabilnost zemlje, naglasio je premijer.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković podsjetio je na pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. On nas podsjeća na vječnu i trajnu zahvalnost svim braniteljima što danas uživamo u slobodi, rekao je premijer.

Govorio je o proslavi 60. obljetnice Rimskih ugovora, izlasku Velike Britanije iz EU-a, porukama koje su odaslane iz Rima. Jučer smo se vratili s Malte gdje smo imali bilateralni susret s predsjednicom i premijerom zemlje. Kongres koji je okupio čelnike EPP-a bio je prigoda za kontakte s liderima EU-a. Njihove simpatije i potpora nisu ni ovj put izostali, rekao je premijer.

Uoči sjednice Vlade u Banske dvore pozvani su čelni ljudi svih oporbenih stranaka.

Ne ulazeći u detalje, oni su potvrdili – da je zakon znatno u javnosti nazvan Lex Agrokor ublažen u odnosu na prijedlog koji je danima kružio medijima.

Nakon što je prijedlog zakona jutros predstavio Klubu zastupnika HDZ-a, premijer Andrej Plenković je potvrdio da zakon ide u hitnu saborsku proceduru, a na dnevnom redu naći će se idući tjedan. (hrt.hr)