Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U tučnjavi ispred turskog konzulata u Bruxellesu ozlijeđeno više osoba

U “teškim izgredima” u četvrtak poslijepodne ispred zgrade turskog konzulata u Bruxellesu u kojima su sudjelovali pristaše i protivnici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, “više osoba je ozlijeđeno”, priopćila je belgijska policija.

Belgijski premijer Charles Michel osudio je izgrede na Twitteru. Belgijska vlada zauzima se za nultu toleranciju prema izgredima u vezi s turskim referendumom, napisao je, dodavši: Oštro osuđujem nasilje ispred konzulata.

Izgredi se događaju u času kada Turci koji žive u Belgiji mogu od 27. ožujka do 9. travnja u konzulatima u Bruxellesu i Antwerpenu glasovati na referendumu o proširenju ovlasti turskog predsjednika.

Glasnogovornica policije nije rekla ništa o broju ozlijeđenih ni o vrsti njihovih ozljeda, pozivajući se na “osjetljivu” situaciju. Bruxellesko državno odvjetništvo povelo je istragu.

Firat, novinska agencija bliska kurdskim separatistima u Turskoj, izvijestila je da su tri osobe kurdskog podrijetla koje su došle glasovati izbodene nožem u tim izgredima za koje su, tvrdi agencija, odgovorni pristaše AKP-a, islamsko-konzervativne stranke na vlasti u Turskoj.

Kampanja za taj referendum potaknula je veliku napetost između turskog čelništva i nekih europskih zemalja nakon što su ove zabranile turskim ministrima da održe skupove potpore referendumu na njihovu teritoriju. (hrt.hr)