Hrvatska i svijet Svijet

Brexit otvorio novi sukob Londona i Madrida oko Gibraltara

London i Madrid, koji 304 godine vode spor oko suvereniteta nad Gibraltarom, započeli su novi diplomatski sukob oko tog britanskog poluotoka na jugu Španjolske nakon što je zbog Brexita njegov budući status postao neizvjestan.
Prošli tjedan je britanska premijerka Theresa May formalno pokrenula izlazak Velike Britanije iz Europske unije, a iz Bruxellesa je u petak Madridu ponuđeno pravo veta na buduće odnose s Gibraltarom tijekom pregovora s Londonom oko statusa Gibraltara u procesu njenog izlaska iz EU-a.
London upravlja vanjskom i obrambenom politikom teritorija s 30.000 stanovnika te kontrolira njegovu granicu, no 10.000 stanovnika su državljani EU-a, od čega je 7.000 španjolskih radnika. Oni svaki dan prelaze mali granični prijelaz pješice ili automobilima iz okolnih španjolskih mjesta.
Na referendumu se 96 posto stanovnika Gibraltara izjasnilo za ostanak u EU, suprotno rezultatu u Velikoj Britaniji. Kako bi se njihova prava sada mogla promijeniti, u Madridu to vide kao priliku za ukidanje posljednje kolonije u Europi. Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., uvjerena je kako će sada na svojoj strani imati ostale članice EU-a.
Bivši vođa britanske Konzervativne stranke Michael Howard rekao je  kako će Theresa May biti spremna braniti Gibraltar kao što je nekadašnja premijerka Margaret Thatcher branila Falklandske otoke, odnosno Malvinske otoke, u ratu s Argentinom.
Ovaj tjedan, prije točno 35 godina, jedna druga premijerka je poslala vojsku na drugi kraj svijeta da obrani slobodu druge manje skupine Britanaca protiv jedne druge zemlje španjolskog govornog područja, izjavio je Howard na televiziji Sky News. Potpuno sam siguran da će sadašnja premijerka pokazati isto rješenje kako bi bila uz narod na Gibraltaru.
Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u Madridu kako neki u Britaniji gube živce. Za to nema nikakvog razloga. Iznenadio nas je malo ovakav ton, izjavio je.
U ponedjeljak je pak nekoliko španjolskih novinara, gostujući na španjolskoj javnoj televiziji TVE, nazvalo Howarda huliganom i starom gardom britanskog imperija kojeg više nema. (hrt.hr)