Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom cijena kuća na kraju 2016.

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju 2016. godine bila među zemljama Europske unije s najizrazitijim padom cijena kuća na tromjesečnoj razini, dok su u Uniji cijene u prosjeku ubrzale, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.
U Hrvatskoj su cijene kuća, mjerene indeksom cijena kuća, pale u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju za 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 1,0 posto, pokazuju podaci Eurostata.
Time je Hrvatska, prema raspoloživim podacima, bila među zemljama EU s najvećim padom cijena kuća na tromjesečnoj razini, navodi EUROSTAT, napominjući kako je najveći pad cijena zabilježen u Danskoj, za 1,5 posto. Izdvajaju još i Belgiju s padom cijena za 0,4 posto.
Najviše su pak u četvrtom lanjskom tromjesečju, u odnosu na prethodna tri mjeseca, porasle cijene kuća na Malti, za šest posto, u Češkoj, za 4,7 posto, i na Cipru, za 3,1 posto, navodi se u izvješću.
Na razini EU i eurozone cijene kuća porasle su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca za 0,8 posto. Time je njihov rast ubrzao u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su u EU uvećan 1,4 posto, te 1,3 posto u eurozoni, izračunali su u europskom statističkom uredu.
Sporiji rast cijena u EU na godišnjoj razini
Na godišnjoj su razini cijene kuća u Hrvatskoj u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle 0,8 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u trećem tromjesečju.
Sve su zemlje EU zabilježile rast cijena kuća na godišnjoj razini, osim Italije, gdje su cijene bile gotovo nepromijenjene u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Najviše su pak prema raspoloživim podacima Eurostata poskočile cijene u Češkoj, za 11 posto, te u Mađarskoj, za 9,7 posto, i Litvi, za 9,5 posto.
Na razini EU cijene kuća uvećane su u četvrtom lanjskom tromjesečju za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, najsnažnije od kraja 2007. godine i financijske krize povezane s urušavanjem američkog tržišta nekretnina. U trećem tromjesečju cijene su u EU uvećane 4,2 posto.
U eurozoni su pak cijene u četvrtom lanjskom tromjesečju poskočile 4,1 posto, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine. U trećem prošlogodišnjem tromjesečju porasle su 3,4 posto, procijenili su u Eurostatu. (hrt.hr)
Facebook Comments