Novi sukob-Hasanbegović: Nina Obuljen nezakonito ruši kulturna vijeća

Odluku o imenovanju donio sam u tehničkom mandatu Vlade, ali javni natječaj je raspisan prije toga. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodavnog tijela Ministra kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu – kaže Hasanbegović
– Odluka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek o stavljanju izvan snage Odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća je protuzakonita – kratko je komentirao nedavnu odluku svoje prethodnice bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Ovog je petka ministrica razriješila članove kulturnih vijeća koje je, u tehničkom mandatu Vlade Tihomira Oreškovića, 4. srpnja lani imenovao Zlatko Hasanbegović.
– Odluku o imenovanju donio sam u tehničkom mandatu Vlade, ali javni natječaj je raspisan prije toga. Uostalom, članovi kulturnih vijeća nisu dužnosnici, nego članovi savjetodavnog tijela Ministra kulture pa se njih moglo imenovati i u tehničkom mandatu – kaže Hasanbegović koji tvrdi da ministrica nema zakonskog uporišta za razrješenje članova vijeća.
– I ja sam zatekao članove kulturnih vijeća koje je imenovala ministrica Andrea Zlatar Violić i nisam imao uporišta za njihovu smjenu, budući da takvo uporište u zakonu ne postoji. Oni su radili sve dok im nije istekao mandat – kazao je Zlatko Hasanbegović koji ističe i da je ministrica Obuljen Koržinek po stupanju na dužnost više puta javno izjavljivala da neće mijenjati članove kulturnih vijeća, što je lako provjeriti.
Stale zakonske izmjene
– Uostalom, članove kulturnih vijeća koji su sada smijenjeni nije imenovala Hrvatska narodna stranka, nego ministar kulture koji je član Hrvatske demokratske zajednice – kaže Hasanbegović. On tvrdi da je ministričina odluka presedan koji može izazvati i upravne sporove…
Potvrđuje da je kao ministar predlagao da članovi kulturnih vijeća odlaze sa svojih položaja zajedno s ministrom koji ih je imenovao.
– Te su zakonske promjene ušle u zakonsku proceduru, ali mojim odlaskom iz Ministarstva s tim se zakonskim izmjenama stalo – kaže Hasanbegović.
Odlazi i Goranka Horjan
A među članovima kulturnih vijeća koji su svoj posao radili samo devet mjeseci su i glumac i profesor na ADU Joško Ševo koji je bio predsjednik vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, sveučilišni profesor Slobodan Prosperov Novak iz vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan koja je na čelu vijeća za međunarodnu suradnju ili pak povjesničarka umjetnosti Irena Kraševac koja je bila na čelu vijeća za vizualne umjetnosti. (vecernji.hr)
Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.