Poznatom hrvatskom građevinaru je prekipjelo: ‘Dosta mi je! Krug neplaćanja tjera me iz Hrvatske!

Građevinara Željka Lasića, vlasnika tvrtke “Imotehnika” iz Imotskog, nije niti malo iznenadila trakavica s dovršetkom čiovskog mosta i “Viaduktom” u glavnoj ulozi, piše Slobodna Dalmacija. On tvrdi da je svome kraju došao način na koji se u Hrvatskoj dodjeljuju poslovi tim, uvjetno govoreći, velikim igračima.
– Kao nositelji, “Viadukt” i slični, a ostalo ih je za izbrojati na prste jedne ruke, zlorabe trenutačnu situaciju u RH, pogotovo ako se pojavi manjak posla. To rade na način da ugovaraju kako ugovaraju, idu s damping cijenama, uzimaju podizvođače, a da i sami znaju da ne mogu i neće posao izvršiti do kraja. Razlog je što se na tržištu ponašaju prema nama ostalima po principu “uzmi ili ostavi”.

Sve se svodi na to da, dobivajući nove poslove, samo žele sanirati svoje ranije dubioze. Sam sustav javne nabave u Hrvatskoj, bez obzira na transformacije i nedavno izglasani Zakon o javnoj nabavi, nikako ne ide u prilog poštenom radu. Zakon ne predviđa osnovno, a to je da imamo dumping cijena. Pa mi čak nemamo ni pravilnika o formiraju cijena. Igramo se tržišta na način da je dumping cijena normalna, a normalna cijena je nepoštena. Apsurd nad apsurdima!, tvrdi Lasić.

Da bi izbjegao ovakve situacije i poslovanje na svoju štetu, zadnje nešto više od tri godine okrenuo se tržištu Europske unije. Trenutačno u Njemačkoj ima pet aktivnih gradilišta od Münchena, preko Frankfurta i Stuttgarta, do Fulde i Fuertha, na kojima radi što njegovih radnika, što kooperanata, oko 200. Iz Hrvatske se nije do kraja povukao, pa tako elektroinstalaterski dio radova odrađuje na nizu velikih hotela u Zagrebu i na obali, ali priznat će da su neki raniji poslovi s domaćim građevinarima ostavili ožiljke na bilanci poduzeća.

Više donosi jutarnji.hr.

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.