Lavrov i Tillerson razgovarali telefonom o istrazi napada u Siriji

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izrazio je u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Rexom Tillersonom žaljenje zbog protivljenja Washingtona rusko-iranskom prijedlogu da se istraži navodni kemijski napad u Siriji početkom travnja.
“Telefonski razgovor između ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkoga državnog tajnika Rexa Tillersona održan je na američku inicijativu”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.
Tijekom razgovora Lavrov je “izrazio žaljenje zbog protivljenja Sjedinjenih Država u središtu međunarodne organizacije za zabranu kemijskoga oružja (OPCW) inicijativi da se u Siriju pošalju inspektori koji bi provjerili informacije o uporabi sarina u Khan Cheikhounu” u Siriji 4. travnja, navodi se u priopćenju.
Lavrov i Tillerson “složili su se da će ponovno istražiti mogućnost pokretanja objektivne istrage o tom incidentu koja bi se provodila pod pokroviteljstvom OPCW-a”.
Složili su se i da će “što prije pokrenuti radnu skupinu zaduženu za traženje rješenja kako bi se riješila sporna pitanja u bilateralnim odnosima”, koji su na najnižoj razini nakon hladnoga rata, uglavnom zbog ukrajinske krize i sukoba u Siriji, dodaje se u priopćenju.
State Department je u priopćenju istaknuo da su Lavrov i Tillerson u razgovoru spomenuli “nastavak razgovora o bilateralnim problemima” te o pitanju pokretanja “istrage OPCW-a koja bi utvrdila je li Sirija 4. travnja upotrijebila kemijsko oružje”.
Tillerson je “ponovio da podupire mehanizam sadašnje istrage koju vodi OPCW”, dodaje se u priopćenju bez dodatnih pojedinosti.
Međunarodna organizacija za zabranu kemijskoga oružja odbila je u četvrtak nakon glasovanja prijedlog Moskve i Teherana da pošalje novu ekipu zaduženu za istragu navodnoga kemijskoga napada u Siriji početkom travnja.
Nacrt rusko-iranskoga prijedloga pozivao je na pokretanje istrage “kako bi se utvrdilo je li upotrijebljeno kemijsko oružje i kako je dopremljeno na mjesto napada”.
Moskva i Teheran tražili su isto tako da istražitelji odu u bazu Shayrat, koju je je napao SAD, kako bi se “provjerile njihove tvrdnje o zalihama kemijskoga oružja” na tome mjestu.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/lavrov-i-tillerson-razgovarali-telefonom-o-istrazi-napada-u-siriji/5941621/
Facebook Comments