Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vojnici HV-a u misiji u Afganistanu pukom slučajnošću izbjegli talibanski napad

Hrvatski vojnici u Afganistanu pukim slučajem izbjegli su u petak jedan od najsmrtonosnijih napada talibana koji se dogodio u vojnoj bazi Shaheen, u kojem je smješten 209. korpus Afganistanske narodne armije (ANA), pri čemu je ubijeno najmanje 140 afganistanskih vojnika, a oko 160 ih je ranjeno.
Dvadesetak hrvatskih vojnika svakodnevno sudjeluje u uvježbavanju pripadnika 209. korpusa ANA-e u kampu Shaheen, no srećom po njih napad talibana se dogodio u petak, kada je vrijeme molitve, i tog dana obuka nije predviđena. Kako neslužbeno doznajemo, u trenutku napada naši vojnici nisu bili ni blizu kampu i svi su dobro.
Prema posljednjim informacijama, napad je izvelo deset teško naoružanih talibana.
Krivotvorili dokumente
– Došli su Humveejima i kamionima afganistanske vojske, nosili su vojne odore i imali krivotvorene dokumente. Bilo je vrijeme molitve u džamiji u bazi. Žrtve nisu bile naoružane – rekao je jedan afganistanski časnik. Premda su ulazi u ove kampove strogo čuvani i potrebno je proći nekoliko sugurnosnih točaka prije ulaska u kamp, talibanima je to uspjelo upravo zbog činjenice da su imali odore i vozila afganistanske vojske. Prema tvrdnjama očevidaca, napadači su najprije  ušli u prostor za molitvu i započeli s pucnjavom, a potom u blagovaonicu. Napad je trajao najmanje pet sati, a okončan je nakon što su u kamp pristigle afganistanke specijalne potrojbe.
Infiltriranje talibana
Afganistansko ministarstvo obrane tek je jučer potvrdilo napad, rekavši da su od deset napadača sedmoricu ubile oružane snage, dvojica su aktivirala eksploziv na sebi, a jedan je uhićen. Talibani su odmah preuzeli odgovornost za napad i tvrde da je u napadu ubijeno oko 500 pripadnika afganistanske vojske.
Vojni kamp Shaheen smješten je nedaleko od nekadašnje velike NATO-ove baze u Mazar-e Šarifu na sjeveru Afganistana. Kapacitet kampa je 7000 tisuća vojnika i u najvećem dijelu koristi se za obuku tek unovačenih pripadnika asfganistanske vojske. Sve donedavno do tog se kampa nalazio kamp “Croatia”, u kojem su bila smještena 24 hrvatska vojnika. Oni su bili zaduženi za osiguravanje stranih instruktora koji su svakodnevno dolazili u afganistansku vojarnu. Prije dvije godine posjetila ih je i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tada su nam vojnici priznali da je svaki odlazak u vojarnu veliki rizik.
– Iskreno, kad uđemo u vojarnu, nikome ne vjerujemo. I jedva čekamo obaviti posao i izaći – rekao nam je prije dvije godine jedan hrvatski vojnik. Najveći strah i rizik je upravo od onoga što se dogodilo u petak – infiltriranja talibana među pripadnike afganistanske vojske. U međuvremenu je kamp “Croatia” rasformiran i taj se prostor u najvećoj mjeri koristi kao sletište helikoptera kojima u Shaheen dolaze vojnici NATO-a kako bi obučavali afganistanske vojnike. Tako i hrvatski vojnici do kampa Shaheen dolaze helikopterom, a nakon obavljenog posla vraćaju se u svoju bazu u Marmal.
Stožerne dužnosti
U ovom trenutku u Afganistanu je 91 pripadnik Hrvatske vojske. Naši su vojnici angažirani u savjetničkim timovima koji savjetuju Afganistanske nacionalne obrambene sigurnosne snage (ANDSF), snagama za zaštitu savjetničkih timova te na stožernim dužnostima u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (TAAC-N) i zapovjedništvu Sjevernoatlantskog saveza u Kabulu. (jutarnji.hr)