Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U HDZ-u zabrinuti zbog spornih poteza konzervativnog šefa diplomacije

JE LI STIEROVA POZICIJA U VLADI UZDRMANA? U HDZ-u zabrinuti zbog spornih poteza konzervativnog šefa diplomacije
Poznato je da je Davor Ivo Stier konzervativni političar, a problematika ljudskih prava u pravilu se daje u nadležnost liberalnijim osobama.
Stierova pozicija ministra vanjskih poslova nije, međutim, nimalo ugrožena, tvrdi nam sugovornik iz HDZ-a s bogatim iskustvom na području vanjske politike, ali i velikim utjecajem na njezino kreiranje. Napominje i kako je činjenica da se na Stiera u HDZ-u gleda kroz prizmu jednog od velikih zagovornika koalicije s Mostom koja često vodi u slijepu ulici, ali tvrdi da niti to ne utječe na njegovu poziciju.
Više aktivnosti
– Stier trenutačno ima više vrlo značajnih aktivnosti, a donorska konferencija ‘She decides’ radi koje se, odnosno pitanja je li Hrvatska dobila poziv za nju, Stier zapleo u vlastite izjave, uopće ne spada u prioritete – kaže naš sugovornik i napominje da ni Nacionalna strategija i Akcijski plan borbe protiv diskriminacije nisu teme prema kojima bi trebalo ocjenjivati rad ministra vanjskih poslova.
Sugovornik iz Vlade blizak premijeru Andreju Plenkoviću također navodi da je Stierova pozicija u Vladi neupitna. Nastavlja, međutim, da je nakon promjene hrvatskih stajališta pri utvrđivanju prioriteta EU u međunarodnim forumima za ljudska prava tako da se izbacilo promicanje prava LGBT osoba i prava žene na abortus, a ubacilo promicanje zaštite tradicionalne obitelji temeljene na braku kao zajednici muškarca i žene, Stier shvatio da ovakve poteze više ne može raditi samoinicijativno. – Mislim da Stier razumije da se prije ovakvih poteza treba najaviti namjera i da postoje mjesta na kojima se ona prodiskutira prije odluke – kaže sugovornik iz Vlade.
Međutim, izjave dane u povodu donošenja Nacionalnog i Akcijskog plana borbe protiv diskriminacije i dalje dovode do nedoumica u vezi sa Stierovim pozicijama. U Ministarstvu vanjskih poslova uvjeravaju nas kako su njegovi osobni stavovi konzervativni, ali da to nipošto ne znači da mu je namjera umanjivati prava drugih.
– Nema nikoga u Vladi tko je više puta izgovorio LGBT osobe od njega, no neovisno o tome, sve što izgovori protumači se drugačije – kaže Stierov bliski suradnik i tvrdi da se tako iskrivila i cijela priča oko konferencije “She decides”.
Bez poziva
– Ne svaljuje ministar odgovornost na neku službenicu u Bruxellesu. Uostalom, poziv je upućen Ministarstvu zdravstva, a na Vladinoj koordinaciji na kojoj su bili predstavnici našeg, ministarstva zdravstva i drugih zaključeno je da poziv nije stigao, i to je prezentirano premijeru – kaže naš sugovornik i navodi da je iz premijerova odgovora SDP-ovu Jošku Klisoviću sve jasno jer Hrvatska ne bi sudjelovala na konferenciji i da je dobila poziv. Pritom dodaje da bi bilo dobro vidjeti i koliko je država uopće sudjelovalo na konferenciji.
– Takozvanoj Istambulskoj konvenciji – Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – Hrvatska će unatoč Stierovim konzervativnim stavovima pristupiti na jesen. I premijer Plenković je to potvrdio – kaže sugovornik iz HDZ-a blizak premijeru i predsjednici, napominjući da je o tome postignut kompromis jer se neće trčati u ratifikaciju, ali će se pristupiti konvenciji.
Kao dobar potez ministra vanjskih poslova naš sugovornik ističe otvaranje prema Rusiji. -Stier je predložio Tončija Staničića za veleposlanika, a onda su se s prijedlogom suglasili premijer Plenković i predsjednica – kaže naš sugovornik koji je dobro upućen u Stierove pripreme za odlazak u Moskvu u svibnju i susret s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. – S Lavrovom treba razgovarati o bilateralnim odnosima koji imaju gospodarsku dimenziju. Hrvatska ne treba biti najžešća u traženju sankcija Rusiji. A oko pitanja Krima i Ukrajine sigurno ne možemo dijeliti ruska stajališta, ali tu se trebamo postaviti tako da se držimo međunarodnog prava te odluka EU i NATO-a – kaže naš sugovornik, naglašavajući kako očekuje da Agrokor bude prioritetna tema hrvatskog i ruskog šefa diplomacije. Navodi da Hrvatska može naći saveznika u Rusiji i oko BiH, prije svega zato što ni Rusija ne želi jačanje utjecaja Turske u toj zemlji.
Rad u sjeni premijera i predsjednice RH
Ministar Stier je angažiran i oko pripreme zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH pa je, kaže jedan od naših sugovornika, zato i suzdržan oko komuniciranja tema vezanih za BiH. -O tom pitanju također nema nikakvih razilaženja između Stiera, premijera Plenkovića i predsjednice. Hrvati u BiH su ugroženi i jedini se iskreno zalažu za ulazak u EU. Bošnjaci se za EU zalažu načelno, ali ne iskreno, a Srbima, odnosno Miloradu Dodiku, to nije cilj – kaže sugovornik iz HDZ-a i ističe da je iznimno važna izmjena Izbornog zakona, a ako se on ne promijeni do 1. srpnja, izbori će se održati po starom.
– U svojoj funkciji ministra vanjskih poslova Stier je u javnosti manje prepoznat. U prvom planu je su predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Plenković. No, to ne znači da on ne radi svoj posao, već je posljedica toga što su predsjednica i premijer vanjskopolitički orijentirani – kaže naš sugovornik. (jutarnji.hr)