Izrael se sjeća svojih žrtava holokausta

Kao i svake godine, jutros je život je u Izraelu zastao na dvije minute uz tužne zvuke sirene u povodu obilježavanja dana sjećanja na šest milijuna židovskih žrtava holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Točno u 9.00 sati po srednjoeuropskom vremenu vozači su izašli iz svojih automobila, autobusi su se zaustavili a pješaci na ulici zastali u šutnji.
Učenici i studenti odali su počast žrtvama dvominutnom šutnjom u svojim školama.

Sve radijske i televizijske mreže od sinoć prikazuju svjedočanstva, dokumentarne i druge filmove isključivo posvećene genocidu. Dobar dio komentara u medijima bio je posvećen teškim uvjetima u kojima žive mnogi preživjeli u Izraelu.

Više od 213.000 ljudi koji su preživjeli holokaust živi danas u Izraelu, velik dio njih ispod praga siromaštva, navode organizacije za pomoć preživjelima.

Premijer Benjamin Netanyahu jučer je zaprijetio da će “uništiti” one koje žele “uništenje” Izraela, na svečanosti u Yad Vachemu u Jeruzalemu posvećenoj žrtvama holokausta. Iran i Islamska država žele nas uništiti a mržnja prema židovima uperena je danas prema židovskoj državi, rekao je Netanyahu smjerajući na džihadističku organizaciju.

U našem svijetu preživljavaju jaki, slabe se uklanja. To smo u holokaustu iskusili na vlastitoj koži i ta nam je pouka uvijek na umu, rekao je. Od naroda koji je bio bez obrane postali smo zemlja s obrambenim snagama među najmoćnijima u svijetu, istaknuo je. (hrt.hr)

Facebook Comments