Uskok proširio istragu protiv Sauche i Sandre Zeljko

Nakon što je Sabor ponovno skinuo zastupnički imunitet bivšem šefu premijerova ureda Tomislavu Sauchi Uskok je donio rješenje o proširenju istrage u “slučaju dnevnice” kojim Sauchu tereti za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko koju tužiteljstvo tereti da je nastavila dizati akontacije fiktivnih dnevnica i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.

Osim nezakonitosti koje su navodno radili zajedno u vrijeme dok je Saucha bio šef kabineta premijera Zorana Milanovića Zeljko je u proširenju istrage osumnjičena i da je od ožujka 2016. do veljače 2017. samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Navodno je sačinila čak 65 neistinitih putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na ime više zaposlenika hrvatske Vlade.

U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fikrivnih dnevnica u iznosu od 39.140 kuna. Uskok tvrdi da su taj novac međusobno podijelili i zadržali za svoju korist, kao i akontacije za ranije otkrivenih 117 putnih naloga.

Uskok sumnja da je Saucha, uz ranije optužbe da je na štetu državnog proračuna s tajnicom pribavio imovinsku korist od preko 540 tisuća kuna i 1360 eura, Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar od 4300 kuna za prekovremeni rad. Honorar je, prema tvrdnjama tužiteljstva, uplaćen na ime druge tajnice u Vladi koja je novac potom prebacila na račun majke Sandre Zeljko. S obzirom da su na honorar plaćani doprinosi i ostala davanja proračun je, po tvrdnjama Uskoka, time oštećen za više od 8600 kuna.

Više donosi hrt.hr.

Facebook Comments