Kim može napasti svaki tren’: Japanci ljude šalju u skloništa

U Japanu je porasla prodaja opreme za atomska skloništa kao i sustava za pročišćavanje zraka, a vlada je lokalnim vlastima naredila provođenje obveznih vježbi evakuacija…
Pročitajte više na: http://www.24sata.hr/news/kim-moze-napasti-svaki-tren-japanci-ljude-salju-u-sklonista-521675 – 24sata.hr
– Cijelu ću vam zemlju pretvoriti u pepeo! – zlokobna je to prijetnja koju je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un uputio svojim susjedima Japancima. Oni pak, radišni i savjesni kakvi jesu, ne gube vrijeme.
U zemlji je porasla prodaja opreme za atomska skloništa kao i sustava za pročišćavanje zraka, a vlada je lokalnim vlastima naredila provođenje obveznih vježbi evakuacija u slučaju invazije ili raketnog napada.
Ne samo Japan nego cijeli svijet ovih dana strahuje da bi Sjeverna Koreja svoj šesti nuklearni test mogla izvesti “svakog trenutka”. Satelitske snimke pokazuju pojačane aktivnosti oko lansirnih rampa, a obilježavanje 85. rođendana Korejske narodne armije dodatno podiže tenzije.
– Postoje određene spekulacije da bi Pyongyang mogao izvesti nuklearni test ili lansirati raketu dugog dometa, objavila je južnokorejska agencija Yonhap.
Prema izvješću moguće je da vježbe osobno nadzire sjevernokorejski vođa Kim Jong Un.
‘Samo čekaju naredbu vođe’
Stranica 38 North, koja objavljuje satelitske snimke sjevernokorejskih lansirnih sustava, tvrdi kako je sve spremno za test te da se samo čeka naredba iz Pyongyanga. Vjeruje se kako bi ona mogla stići između 25. travnja i 9. svibnja.
Iako ovo nikako nije prvi put da Kim Jong-un zvecka oružjem, ove godine tenzije su na znatno višoj razini jer se u cijelu priču, sa svojom ratobornom retorikom, umiješao američki predsjednik Donald Trump.
Izjavom da će se “pozabaviti problemom” sjevernokorejskog nuklearnog programa i slanjem nosača zrakoplova prema Sjevernoj Koreji, američki predsjednik je kod Kim Jong-una i njegovih suradnika probudio samo inat.
– Naše revolucionarne snage su borbeno spremne potopiti američki nosač zrakoplova jednim jedinim udarom, poručili su.
Trump: Sjevernu Koreju napokon treba riješiti
Trump je uzvratio rekavši kako će spriječiti Sjevernu Koreju u pokušaju udara na Sjedinjene Države nuklearnim oružjem te istaknuo da su na stolu sve opcije otvorene, uključujući i vojni udar.
Pozvao je i na nove sankcije protiv Pyongyanga rekavši da je Sjeverna Koreja globalna prijetnja i “problem koji konačno treba riješiti”.
Trumpove izjave zvuče kao dolijevanje ulja na vatru jer mnogi smatraju da je Jong-unu dovoljan i najmanji poticaj da započne veliki rat.
– Sada kad posjedujemo moćnu nuklearnu snagu da se zaštitimo od američke prijetnje, odgovorit ćemo bez imalo oklijevanja. U borbi sa SAD-om izaći ćemo kao pobjednici, poručili su iz Sjeverne Koreje.  (24sata.hr)
Facebook Comments