Petrov podnio ostavku – Reiner završio sjednicu i najavio nastavak za sutra u 11 sati

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov podnio je ostavku nakon što nije prošao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. I pozicija i opozicija to su nazvali vlastitom pobjedom. O svemu su se očitovali premijer Andrej Plenković i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Rad Sabora nastavit će se sutra u 11 sati nakon što zastupnici dobiju mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik o novonastaloj situaciji.

“Zbog zaštite digniteta Sabora podnosim ostavku na dužnost predsjednika Sabora i smatram da je jedino moguće raspisati nove izbore”, izjavio je Božo Petrov. “Glasovanje o ministru Mariću pokazalo je da u Saboru nema većine i da imamo krizu. Andrej Plenković je indirektno stao u zaštitu svega što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres gospodarskog i političkog sustava u Hrvatskoj, rekao je Petrov. Andrej Plenković nema politički legitimitet jer nema 76 zastupnika, a sadašnja Vlada je krnja”, dodao je Petrov. Zahvalio se zastupnicima na suradnji te naglasio kako će se i dalje u svom političkom životu boriti za demokratske vrijednosti, a ne “razvijanje kulta ličnosti”.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić iznenađen je potezom Petrova. Žao mu je, kaže hrvatskih građana koji već godinu dvije trpe predstavu Mosta i HDZ-a. Pozvao je Vladu i premijera Andreja Plenkovića da podnesu ostavke. “Ako će loviti po Saboru u mutnom i trgovati, a to je njihov model ponašanja – patit će hrvatski građani”, kazao je Bernardić. Komentirajući potez Tomislava Sauche koji je glasovao protiv opoziva ministra Zdravka Marića kazao je – “to su prljave rabote”
Nikola Grmoja je nakon ostavke Petrova rekao: Očito je da saborske većine nema. Sačuvali smo svi obraz potezom predsjednika Petrova a oni koji su ga izgubili neka ga nastave gubiti i dalje. Lovrinović, Očito je da će nakon lokalnih izbora doći do preslagivanja i to je cilj. Ovdje se radi o izdaj svih principa i uopće vrijednosti u politici. Plenković je bio prorok, sad se vidi da su IDS i HNS u suradnji s HDZ-om. Ovo ne smatram porazom već najvećom pobjedom otkad postoji Most, naglasio je. (hrt.hr)

Facebook Comments