Visoki SDP-ov dužnosnik: ‘Čuli smo da je Sauchi HDZ dao nemoralnu ponudu’

Pojavi li se svih 76 zastupnika koji su jučer u Saboru najavili da će biti za opoziv Zdravka Marića danas u sabornici na glasanju o njegovoj smjeni, on sigurno pada. A Hrvatska bi, ukoliko se Sabor danas sam raspusti, mogla ići na prijevremene parlamentarne izbore već 4. lipnja, kada se održava i drugi krug lokalnih izbora.
SDP je tijekom jučerašnjeg burnog dana u Saboru, kada se raspravljalo o njihovom zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Mariću, došao do gotovo sigurnih 76 ruku za smjenu ministra financija. No, neizvjesnost je vladala uz Tomislava Sauchu koji je potpisao zahtjev za opozivom, ali ga u Saboru nema već nekoliko dana. Nitko od vodstva stranke, niti novinari, nisu mogli uspostaviti kontakt s bivšim SDP-ovcem Tomislavom Sauchom, koji se nije javljao na pozive, a Saborom su se zbog toga proširile priče da neće doći danas u Sabor i glasati za opoziv jer se boji za svoju poziciju nakon eventualnih izbora. Naime, Saucha vodi sudske postupke zbog sumnji da je na lažnim dnevnicama oštetio državni proračun, a u slučaju novih izbora vjerojatno ga stranka iz koje je upravo zbog tih problema i izašao, ne bi stavila na listu. Samim time ne bi više imao ni toliku medijsku pozornost, pa nije čudno da su i u samom vrhu stranke pomislili da ga je HDZ vrbovao na svoju stranu da se ne pojavio na glasanju.
Uzbuna zbog Opačić
“Ne javlja se ni Bernardiću i čuli smo da mu je HDZ ponudio nemoralnu ponudu u vidu zaštite od sudskog progona”, rekao nam je jedan visoki SDP-ov dužnosnik.
Uzbunu da bi SDP-ova inicijativa za opoziv Marića mogla biti upropaštena zbog diverzije samih SDP-ovaca izazvala je prvo SDP-ova veteranka Milanka Opačić izjavivši kako je loš tajming za glasanje o povjerenju ministru Mariću i najavila kako je do kraja tjedna neće biti u Saboru. “Imam jedan obiteljski problem, danas sam ga iznijela na sjednici Kluba i dobila dozvolu da do kraja tjedna ne budem u Saboru”, rekla je dan ranije Opačić.
Jučer je, međutim, reterirala, pa je tako Opačić neslužbeno potvrdila da dolazi na sjednicu i neće dovoditi u pitanje SDP-ovu inicijativu koju ona, doduše, nije potpisala. Očito je tome kumovao i mail koji je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk poslao svim svojim kolegama, a u kojemu je zaprijetio i isključenjem iz stranke ne dođe li netko na glasovanje. Uz drugarski pozdrav, Bauk je napisao: “Temeljem članka 21. Stavka 2. Poslovnika obavještavam vas da do ovog trenutka nijedan član Kluba zastupnika SDP-a od mene nije zatražio odobrenje za izostanak s glasovanja u četvrtak 4. svibnja. Unaprijed vas obavještavam da nijedno takvo traženje neće biti odobreno. U slučaju izostanka bilo kojeg člana Kluba zastupnika SDP-a s glasanja u četvrtak o tome ću obavijestiti Predsjedništvo SDP-a i zatražiti raspravu o isključenju iz SDP-a tog zastupnika”.
No, sreća se SDP-u jučer ipak na neko vrijeme osmjehnula. Naime, dok su novinari i saborski zastupnici prebrojavali tko je od zastupnika za opoziv Marića, i kada su svi shvatili da će doista sudbina ministra financija ovisiti o Tomislavu Sauchi za kojeg se vjerovalo da neće doći na glasanje, neovisni zastupnik Željko Lacković, za kojeg se vjerovalo da će dati podršku HDZ-u jer je potpisao zahtjev za smjenu Petrova, ipak je objavio da će biti za opoziv Marića, čime SDP i bez Sauche ima dovoljnih 76 ruku. No, usred saborske rasprave, u noći sa srijede na četvrtak, Lacković je iznenada objavio da se predomislio te da će ipak biti protiv opoziva.
Za opoziv Zdravka Marića tako bi sigurno trebalo glasati 36 zastupnika SDP-a (bez Sauche), 15 zastupnika Mosta, devet HNS-ovaca, pet HSS-ovaca, po tri zastupnika Živog zida i IDS-a, te po jedan zastupnik HSU i Snage, kao i dvojac iz kluba Promijenimo Hrvatsku – Marin Škibola i Ivan Lovrinović, što je ukupno 75 glasova. Pojavi li se i Saucha na glasanju, to bi bio presudni, 76. glas protiv Marića. U suprotnome, inicijativa za opoziv ministra pada u vodu.
No, danas će, padne li doista Marić, ključno pitanje biti hoće li se Sabor samoraspustiti, za što je također potrebno 76 ruku. Jer popriličan broj zastupnika na novim izborima sigurno ne bi ponovno vidio Sabor. Na to je upozorio i Ivan Pernar, rekavši da je doživio strašno razočarenje kad je Ivica Mišić stao na stranu Marića samo zato što se boji da više ne bi osvojio mandat.
Pripisivanje zasluga
“SDP je napravio najozbiljniju stvar do sada kao opozicija, naših 37 zastupnika će glasati i treba glasati kako se dogovorimo, a to je da ne podržavamo Plenkovića i HDZ.” I Gordan Maras je novinarima rekao da nema opravdanja za nedolazak na glasovanje. S govornice je zadovoljno poručio: “Evo, tu su, imamo 77 zastupnika!”.
Željko Glasnović, nezavisni zastupnik koji je u utorak bio u Vladi na sastanku s Plenkovićem i Brunom Esih i odbio novu većinu, odlučio je ignorirati dan D i ne doći danas u Sabor kako se bi ne svrstao ni na jednu stranu. Kada je riječ o HDZ-ovcima, većina zastupnika s kojima smo jučer razgovarali po saborskim hodnicima svjesna je da su izbori sve bliže, jer ako i Plenković uspije skupiti neku krnju većinu, to neće dugo potrajati.
“HDZ i Živi zid bi bili dobitnici tih novih izbora, zato mi nemamo problem s time. No, pitanje je s kime bi poslije koalirali. Jer mogli bismo dobiti nekoliko mandata više, ali sigurno nećemo dobiti apsolutnu većinu i morat ćemo se dogovarati, a s Mostom više nećemo”, govori nam jedan poznati HDZ-ovac.
Zato se sve više spominje mogućnost da je poslije lokalnih izbora moguća i koalicija HDZ-a s HNS-om i IDS-om koji su već najavili da neće u predizbornu koaliciju sa SDP-om. S druge strane u SDP-u su svjesni da im je rejting loš i da s Davorom Bernardićem na čelu ne mogu postići željeni uspjeh zbog čega dosta SDP-ovaca navija da za premijera kandidiraju Zvonimira Mršića, bivšeg predsjednika Uprave Podravke.(jutarnji.hr)
Facebook Comments