Hasanbegović: Plenković je naš politički život pretvorio u moralnu kaljužu

Član predsjedništva HDZ-a, Zlatko Hasanbegović, dao je izjavu za medije povodom priključivanja kandidacijskoj listi Brune Esih, neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba.

– Događanja od prije nepunu godinu dana koja se sada mogu sažete u Marksovoj misli, prvo kao tragedije, a onda kao farse. Tada je magistar Plenković uputio dramatično pismo da moraju preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. Pismo je zaključeno pozivom da se glasuje za dobrobit Hrvatske – kazao je u uvodu Hasanbegović.

– Maloprije toga Plenković je na stranačkom saboru ustvrdio kako stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svoga člana. Usporedba s tim njegovim mislima, nameće se osobito danas kada su HDZ i vlada koju predvodi bili dovedeni u položaj talaca sudbine ministra financija, svojedobno preslagivačkog mandatara, i s kojim sam kao ministar kulture u vladi Tihomira Oreškovića korektno surađivao.

Stvorio se dojam da se stranka u aferi Agrokor pretvara u zaštitnika koncerna koji je proizveo čitav koloplet nejasnoća koje će u konačnici mati i pravosudni epilog. danima sam sebi postavljao potanje smije li HDZ biti doveden u položaj takvog taoca. Smije li se razvrgnuti koalicijski odnos, a da se ne nazire neki drugi, koji ne bi bio obična politička trgovina bez svjetonazorskog utemeljenja. Smije li pozicija HDZ ovisiti o jednom čovjeku koji nije član stranke.

Kada je bez konzultacije Plenković izabrao taj put, koji smatram pogrešnim, smije li se HDZ upuštati u manipulacije koje politički život pretvaraju u kaljužu. Nije li ovo trenutak u kojem glas savjesti mora imati prednost? – kazao je Hasanbegović.

Prvo, predsjednik stranke je na svoju ruku i bez konzultacije sa stranačkim tijelima, odlučio je ugroziti opstanak Vlade. Drugo, HDZ je i dalje favorit na izborima, što izvire više iz slabosti drugih, te sam odlučio na kocku staviti svoju sudbinu. Pritom sam uvjeren da izražavam stav mnogih članova HDZ-a i naših birača i da zastupam političke vrijednosti na kojem je HDZ sazvan i kojima dominira političkom pozornicom.

Svjedoci smo da dio stranačkog vodstva, sam Plenković sa prepoznatljivim medijima, želi dogovorima ispod stola iznevjeriti rezultate izbora i HDZ osuditi na koaliranje s malim strankama koje su svjetonazorski nespojive. Želi u Vladu uvesti upravo te stranke ne obazirući se na ono što je zapisano u programu stranke – kazao je i dodao kako je bez obzira na sve moralne dvojbe, u Saboru uvijek nastupio kao odgovoran član stranke.

Zato sam odlučio otvoreno stati uz kandidaturu Brune Esih. Ona i njezina lista koja nije lista neke druge HDZ-u usprotivljene stranke, zastupaju vrijednosti koje i sam zastupam i koje dijele pristaše HDZ-a i branitelji. Ovo nije lista usmjerena protiv HDZ-a, ona je jednino stvarno utočište onima koji su primorani birati između neizlaska na izbore u Zagrebu i biranja Milana Bandića.

Izbori u zagrebu prelaze okvire lokalnih izbora. Lista Brune Esih predstavlja svjetlo na obzoru, nagovještaj da stasaju ljudi neopterećeni komunističkom prošlošću i predani demokraciji i nacionalnim interesima. Ne očekujem laganu pobjedu, no da tim načelima čvrsto ne vjerujem ne bi bio ovdje.

O mojoj poziciji će odlučiti kao i o svemu Plenković, u konzultacije sa Šeksom i Božinovićem.

S Plenkovićem sam se kratkjo telefonski čuo u subotu i nakon toga nismo razgovarali.

Iznio mi je svoje viđenje. Stranačka tijela će tek odlučiti kako treba postupiti u novonastaloj situaciji. Odgovornost za bilo koji scenarij je na onima koji donose odluke.

Piitanje nove stranačke većine i sastava vlade će tek biti na dnevnom redu. Esih i Glasnović su jasno istaknuli načela i uvjete pod kojima je nama prihvatljiva ta nova Vlada.

Nisam slučajno započeo obraćanje navođenjem Marksa i Plenkovića. Podsjetio sam na situaciju kada su članovi stranke pozvani na neposluh i zato nisu bili sankcionirani. Ja ne pozivam na neposluh, ovdje se radi o državnoj i političko-nacionalnoj odgovornosti – zaključio je.

Podsjetimo, prema Statutu HDZ-a, član stranke koji se na izborima nađe na kandidacijskoj listi druge stranke će se isključiti iz HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Splitu je u nedjelju rekao da nema dileme oko Hasanbegovićeve sudbine u HDZ-u. Premijer je kazao da Hasanbegović zna da statut HDZ ne dozvoljava na članovi stranke budu na nekoj drugoj listi.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) kazao je kako se ‘uređena stranka mora držati pisanih dokumenata’ bez obzira što to dodatno uzdrmava tanku većinu Andreja Plenkovića.

No, Plenković na Hasanbegovića, iako ne više u stranci, itekako računa.

– Budući da smo demokrati, budući da smo kolege, možemo razgovarati o relacijama na nekim drugim temeljima o nekoj budućoj suradnji – kazao je. (jutarnji.hr)

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.