Vlada diže rodiljne potpore, ali i mijenja radno vrijeme vrtića?

Ministrica kao probleme koji utječu na demografsku sliku Hrvatske ističe neusklađenost između poslovnog života i stvarnog života obitelji, navodeći pritom i radno vrijeme vrtića

Na sjednici Vlade idućega tjedna trebao bi se naći prijedlog izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima bi se one povećale, najavila je u srijedu ministrica za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić nakon prve sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske.

– Već za sljedeću sjednicu Vlade pripremili smo prijedlog nacrta izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, koji je uz poreznu reformu i uz mjere subvencioniranja stambenih kredita za mlade sigurno – u ovom kratkom periodu od kada ova Vlada vodi državu – jedna od značajnih mjera koja ima izuzetan demografski odnosno pronatalitetni karakter – rekla je ministrica nakon sjednice Vijeća u Banskim dvorima, na kojoj je predstavljeno stanje i problemi demografskih kretanja u Hrvatskoj, javlja N1.

Najavila je da će Vijeće iduću sjednicu održat u lipnju, a na njoj će, kazala je, sva ministarstva čiji su predstavnici u Vijeću, razraditi i predložiti mjere za demografsku revitalizaciju iz njihovih nadležnosti.

No, kako kaže ministrica, problem demografije i demografskih mjera nadilazi mogućnost samo jednog ministarstva, ne samo u financijskom smislu nego i organizacijskom.

– Svjesni smo činjenice da za veliku većinu tih mjera treba ostvariti preduvjete i to je ono što je Vlada u svom programu zacrtala, gospodarski rast, više radnih mjesta, bolje plaćena radna mjesta – kazala je Murganić.

Ministrica kao probleme koji utječu na demografsku sliku Hrvatske ističe neusklađenost između poslovnog života i stvarnog života obitelji, navodeći pritom radno vrijeme vrtića od kojih mali broj radi u drugoj smjeni, njihov nedovoljan broj, kao i nedovoljan broj predškolskih usluga, dnevnih boravaka.

Kaže kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tom smislu “vrlo kooperativno” te se, dodala je, razmišlja o mogućnosti da se promjenom radnog vremena vrtića i promjenom pedagoških uvjeta i standarda poboljša to stanje. (24sata.hr)

 

Facebook Comments