Italija: Uhićeni mafijaši osumnjičeni za potkradanje novca za migrante

Talijanska mafija infiltrirala se u jedan od najvećih europskih prihvatnih centara za migrante potkradajući državna sredstva namijenjena skrbi za nove priljeve migranata, rekli su tužitelji.

Policija je u raciji rano ujutro uhitila 68 ljudi, među kojima su svećenik i čelnik rimokatoličke asocijacije koja vodi imigracijski centar Sant’Anna Cara u gradu Isola Capo Rizzuto.

Uhićeni su među ostalim osumnjičeni za povezanost s mafijaškom organizacijom, iznudu, zlouporabu državnih sredstava i prijevaru, navodi se u izjavi policije u gradu Catanzaro na jugu Italije.

Čelnica parlamentarnog antimafijaškog povjerenstva izrazila je zadovoljstvo zbog provedene operacije. “Ova operacija pokazuje sposobnost mafije da iskoristi slabost i ranjivost našeg doba svojim predatorskim i parazitskim pristupom”.

Policija je rekla da su mnogi uhićeni pripadnici klana Arena, ogranka mafije ‘Ndrangheta, talijanske najmoćnije organizirane kriminalne skupine i jednog od najvećih uvoznika kokaina.

U policijskoj izjavi navodi se da je klan Arena osumnjičen za dobivanje ugovora za opskrbu hranom migranata i u centru Isola Capo Rizzuto i na južnome otoku Lampedusi, koji se nalazi na prvoj liniji migrantske krize.

U Italiju je od 2014. došlo više od pola milijuna migranata, većina čamcima iz susjedne Libije. Isola Capo Rizzuto ima smještajni kapacitet za više od 1200 ljudi te je jedan od najvećih u zemlji. (hrt.hr)

 

Facebook Comments