U sva četiri velika grada ide se u drugi krug

Najvažnije stvari koje trebate znati iz prvog kruga lokalnih izbora 2017.

– U četiri najveća hrvatska grada održat će se drugi krug izbora u kojima će se između dva kandidata birati novi/stari gradonačelnici.

Milan Bandić je u Zagrebu bio uvjerljiv ispred HNS-ove Mrak Taritaš (30,85 naprema 24,49 posto glasova), Željko Kerum je ostvario najbolji rezultat u Splitu ispred HDZ-ova Andra Krstulovića Opare (30,4 posto naprema 26,1 posto), dok je u Osijeku je Ivica Vrkić dobio povjerenje od čak 37,05 posto glasova, gotovo 20 posto više ispred HDZ-ove Ivane Šojat. Napokon, u Rijeci je dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel bio i bolji od očekivanja te je s 40,88 posto glasova ušao u drugi krug s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem (dobio 17,66 posto glasova).

– Kandidati HDZ-a su osigurali mjesto župana u 6 županija, njihovi kandidati kao vodeći ulaze u drugi krug izbora u još 7 županija, dok su SDP-ovi kandidati osvojili 2 županije. Kandidati drugih stranaka kojima su iz SDP-a dali potporu su osvojili još dvije županije, dok jedan kandidat kojem su dali podršku vodi pred drugi krug izbora.

– U odnosu na 2013. godinu, HDZ je zadržao isti rezultat (13 županija): izgubio je Zagrebačku županiju, u kojoj je, prema privremenim rezultatima, vodio SDP s HSS-om i drugim partnerima, a dobio Osječko-baranjsku, u kojoj je prije četiri godine većinu osvojio HDSSB. SDP je s partnerima osvojio najveći broj glasova u 5 županija, dok je prije četiri godine imao najveći broj glasova u jednoj županiji više.

– U prvom krugu su HDZ-ovi kandidati pobijedili u 42 grada, SDP-ovi u 14, IDS-ovi u 7, kandidati nezavisnih lista u njih 6 i HNS-ov kandidat u jednom gradu.

– HDZ-ova lista je podbacila u Zagrebu gdje je Drago Prgomet dobio tek 5,6 posto glasova, gotovo duplo manje od neovisne Brune Esih. U Varaždinu se senzacionalno vratio Ivan Čehok koji je osvojio 41 posto glasova birača, dok je u Metkoviću u vodstvu kandidatkinja Mosta, nakon što je HDZ-ov kandidat prema prvim rezultatima bio u vodstvu.

– Tri kandidata Mosta ušla su u drugi krug utrka za župana, ali s velikim zaostacima za HDZ-ovim kandidatima (U Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji). (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments