Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Činilo se da Vrdoljak ima sve pod kontrolom, ali onda je riječ preuzela Pusić, a uslijedila je i dodatna komplikacija

Vrdoljak 2

KAKO JE PROPALO PRESLAGIVANJE Činilo se da Vrdoljak ima sve pod kontrolom, ali onda je riječ preuzela Pusić, a uslijedila je i dodatna komplikacija

HNS neće podržati Vladu Andreja Plenkovića, a dosadašnji predsjednik Ivan Vrdoljak danas daje ostavku na funkciju predsjednika i sve ostale političke dužnosti, zaključeno je nakon sedmosatnog dramatičnog zasjedanja HNS-a.

– Odlučio sam predložiti da ne idemo u savez s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije. Bilo je vidljivo da će se stranka podijeliti, nisam to želio dozvoliti, odlučio sam predložiti da stranka ne ide u Vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku. Imao sam iskrenu namjeru izvući Hrvatsku iz rovova, ali ne po cijenu toga da se dijeli stranka. Povlačim se sa svih funkcija u stranci, rekao je Vrdoljak i otišao, ne dopustivši novinarima da mu postavljaju pitanja.

Lomili se satima

Tim je dramatičnim riječima završena sedmosatna sjednica Predsjedništva HNS-a, čijih se 16 članova jučer lomilo trebaju li ići, ili ne, u preslagivanje s Hrvatskom demokratskom zajednicom.

Prije Vrdoljakova izlaska pred novinare i odluke o ostavci, na stolu je navodno bila i ponuda da HNS podrži manjinsku Vladu, ali bez ulaska u koaliciju, ali Vrdoljak očito niti za to nije uspio skupiti dovoljan broj članova predsjedništva.

Odmah iza Vrdoljaka, predsjedništvo je napustio i Srđan Gjurković, a ubrzo i Andro Vlahušić.

– Danas smo postali politička stranka, zbog čega sam sretan. Odbili smo veliku ponudu, ogromnu, izjavio je zadovoljan Vlahušić.

Kako zasad stoje stvari, Ivan Vrdoljak povlači se s čela stranke, ali i dalje ostaje u HNS-u koji bi, prema stranačkoj strukturi, do izbora novog predsjednika trebao voditi njegov zamjenik Predrag Štromar.

Odlazak iz politike

Tek danas nakon sjednice Središnjeg odbora trebalo bi biti poznato hoće li Vrdoljak nekome možda prepustiti i saborski mandat, a ako odluči da hoće, njegovo bi mjesto u Saboru trebali preuzeti Vladimir Ham ili Stjepan Čuraj.

Sugovornici Jutarnjeg očekuju da će Vrdoljak doista prepustiti i mjesto u Saboru, ali formalna odluka o tome bit će poznata tek danas.

Odluku da se povlači s pozicije šefa HNS-a te kako odustaje od koalicije s HDZ-om, Vrdoljak je navodno donio nakon što je postalo jasno da će, u slučaju koaliranja, HNS ostati bez petero istaknutih članova.

Snažni protivnici

Sporni su, dakle, bili Anka Mrak-Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Andro Vlahušić i Nada Turina Đurić.

Kako doznajemo od jednog izvora iz HNS-a, sjednica predsjedništva prvo je započela raspravom o rezultatima lokalnih izbora, koja nije dugo potrajala i koja je okončana nešto prije 16 sati.

Nakon toga na red je napokon stigla rasprava o koaliciji s HDZ-om.

Vrdoljak je članovima predsjedništva rekao sve o ponudi Andreja Plenkovića te iznio vlastite argumente koji idu u prilog podrške HDZ-ovoj Vladi.

Bili su to dosad poznati razlozi kao što je stabilnost vlasti, prilika da se pozabave kurikularnom reformom, sprečavanje novih parlamentarnih izbora, koji prema Vrdoljakovoj procjeni, trenutačno odgovaraju samo HDZ-u.

Vrlo brzo nakon Vrdoljaka o koaliciji s HDZ-om počeli su raspravljati i ostali članovi predsjedništva.

Prema informacijama koje ima Jutarnji list, pored Vrdoljaka, u prilog podrške HDZ-ovoj Vladi govorili su Milorad Batinić te Stjepan Čuraj, no tada je riječ preuzela Vesna Pusić, koja je takvu mogućnost kategorički odbila.

To je navodno izazvalo prvi preokret u jučerašnjoj raspravi koja je u samim počecima izgledala kao da ide na ruku predsjedniku Ivanu Vrdoljaku.

Vesni Pusić brzo se u tom kategoričkom stavu pridružilo još četvero čvrstih protivnika koalicije, a cijelu stvar Vrdoljaku je dodatno zakomplicirao i statut stranke.

On, naime, kaže kako su saborski zastupnici dužni zastupati i provoditi stavove i odluke predsjedništva HNS-a, u suprotnome trebaju biti izbačeni iz stranke.

U stvarnosti, to bi zapravo značilo da bi Ivan Vrdoljak – odbiju li Mrak Taritaš, Beus Richembergh, Vesna Pusić i Turina Đurić u Saboru podržati odluku HNS-a da se ide s HDZ-om – iz stranke trebao praktično izbaciti njene osnivače i najistaknutije članove, što ga je stavilo u pat poziciju.

“Vrdoljak se sve vrijeme nadao da će uspjeti postići neku jednoglasnu odluku ili barem odluku oko koje bi se složile dvije trećine članova predsjedništva. Upravo zato je ova rasprava trajala tako dugo, jer nikako nije uspijevao postići dogovor koji ne bi za posljedicu imao raskol HNS-a”, tvrdi naš izvor. Vrlo brzo nakon izlaganja Vesne Pusić, ali i ostalih protivnika preslagivanja, Ivan Vrdoljak navodno je osobno tražio stanku od desetak minuta, nakon koje se vratio u sobu za sastanke i članove predsjedništva, nakon skoro sedam sati zasjedanja, obavijestio kako podnosi ostavku na sve funkcije.

“Bilo je to zaista dramatično, posebno zato što se dotad činilo kao da ima sve pod kontrolom. No, očito je shvatio da bi njegovo inzistiranje da se ide s HDZ-om za posljedicu imalo rasturanje HNS-a, što nije želio”, kaže izvor Jutarnjeg lista.

Članovi predsjedništva tako na sjednici uopće nisu stigli do glasanja o ulasku u Vladu Andreja Plenkovića, a kamoli do glasanja o Vrdoljakovom mandatu, koji je šef stranke na raspolaganje stavio još u ponedjeljak.

Nije se ni glasalo

Ostalo je stoga nepoznato što su o preslagivanju mislili ostali članovi predsjedništva poput Srđana Gjurkovića, Sanje König, Matije Posavca, Anđelka Topoloveca, Klementa Bašića, Borisa Blažekovića, Andreja Poropata i Matije Zamljačaneca. Pretpostavka je da je tajnik stranke Srećko Ferenčak u stavu bio blizak Vrdoljaku, jednako kao i predsjednik HNS-a Varaždinske županije Predrag Štromar, čije je predsjedništvo još u ponedjeljak donijelo formalnu odluku da će podržati preslagivanje Vlade.

To se u utorak ujutro još tumačilo kao velika prilika da Vrdoljak sprovede svoju ideju o koaliranju u djelo, s obzirom na to da delegati Varaždinske županije čine 30 posto delegata Središnjeg odbora.

Zauzvrat, Štromaru se navodno nudila pozicija ministra graditeljstva, ali on o tome javno zasad nije govorio, jer je prije dolaska na sjednicu predsjedništva izbjegao novinare šmugnuvši kroz dvorišni ulaz. (jutarnji.hr)

 

Posljednje objavljeno

U posljednja 24 sata zabilježen je 491 novi slučaj zaraze, preminulo 12 osoba

OgPortal

Rusija Finskoj ponudila tehnologiju za proizvodnju Sputnjika V kako bi ušli na tržište EU

OgPortal

Potvrde o cijepljenju bit će smart kartice: Doznajemo kada bi se mogle početi koristiti

OgPortal

Na području županije 40 novih slučajeva

OgPortal

Jučer šest požara na otvorenom prostoru

OgPortal

58-godišnjak u Ogulinu vozio pod utjecajem alkohola od 1,61 g/kg

OgPortal