Reakcije europskih čelnika na rezultate izbora u Velikoj Britaniji

Rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora održanih u četvrtak u Velikoj Britaniji izazivaju zabrinutost u Bruxellesu jer je sada postalo neizvjesno kada mogu započeti pregovori o Brexitu.

“Ne znamo kada će pregovori o Brexitu započeti, ali znamo kada trebaju završiti”, poručio je preko Twittera predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
Pozvao je Veliku Britaniju da “učini sve kako pregovori ne bi završili bez dogovora”.

Velika Britanija je 29. ožujka poslala službenu obavijest da želi napustiti EU i od tada teče dvogogodišnji rok za završetak pregovora. Početak pregovora o Brexitu bio je planiran za 19. lipnja.

Britanska premijerka Theresa May sazvala je u travnju prijevremene parlamentarne izbore za 8. lipnja kako bi ojačala većinu u parlamentu i tako učvrstila svoju pregovoračku poziciju.
Međutim, suprotno očekivanjima, na izborima je postala samo relativni pobjednik, izgubivši apsolutnu većinu koju je ranije imala u parlamentu.

Povjerenik za proračun Guenther Oettinger rekao je u jednom intervjuu da je slaba vlada u Velikoj Britaniji problem za EU.

“Potrebna nam je vlada koja može djelovati. Sa slabim pregovaračkim parnerom postoji opasnost da pregovori loše završe”, rekao je Oettinger.

Glavni pregovorač EU-a Michel Barnier istaknuo je da pregovori trebaju početi onda kada Britanija bude spremna.

“Još jedan autogol, nakon (bivšeg premijera Davida) Camerona, sada je postigla i May, što dodatno komplicira pregovore”,rekao je šef liberalne skupine u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt.

“Sat otkucava, a Velika Britanija je duboko podijeljena. Gospođa May je htjela je stabilnost, a dobila je kaos u svojoj zemlji”, poručuje šef europskih pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber.

Britanska vlada se odlučila za “tvrdi Brexit”, što znači da ne želi ostati dijelom jedinstvnom europskog tržišta. Sada se postavlja pitanje hoće li London ostati pri svojem stajalištu i hoće li možda nova vlada tražiti nešto mekši izlazak iz EU-a.

Čelnici i visoki dužnosnici europskih zemalja nadaju se da će uskoro biti sastavljena nova britanska vlada kako se ne bi dalje odgađali pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije jer smatraju da je na to potrošeno već previše vremena, ali isto tako kažu da treba pričekati kako bi se vidjelo što će rezultati izbora značiti za Brexit, javljaju u petak svjetske novinske agencije.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao je kako se nada da će Britanija uskoro sastaviti vladu kako bi počeli pregovori o Brexitu.

“Mogu se samo nadati da će biti brzo sastavljena vlada s kojom ćemo moći ozbiljno pregovarati i da ćemo, ako bude moguće, zadržati Britaniju što bliže Europskoj uniji”, rekao je Gabriel na sastanku s katarskim šefom diplomacije u njemačkome gradu Wolfenbuettelu.

Francuski premijer Edouard Philippe rekao je da rezultati britanskih izbora predstavljaju “neku vrstu iznenađenja”, ali da ne dovode u pitanje stajalište Britanaca o Brexitu.

“U svakom slučaju bit će to dugi i složeni pregovori”, rekao je on misleći na Brexit.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom rekla je da sada kreću pregovori među strankama.

“S nestrpljenjem očekujemo sastavljanje nove vlade. Sada treba vidjeti kako će utjecati rezultati izbora na pregovore o Brexitu. Važno je da razdvajanje bude što bolje organizirano”, rekla je Wallstrom.
Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da je čelnik laburista “Jeremy Corbyn pravi pobjednik” izbora te da bi Britanija trebala brzo sastaviti novu vladu jer su već izgubljeni mjeseci u pregovorima o Brexitu.

“Međutim, sada će trebati pričekati da vidimo tko će sastaviti novu vladu i što će ta vlada donijeti u pregovore o Brexitu”, istaknuo je.

Češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek rekao je kako vjeruje da će biti moguće brzo sastaviti većinsku britansku vladu kako bi se konačno moglo krenuti u pregovore o izlasku Britanije iz EU-a nakon svih odgađanja.

“Ostatak EU-a čeka Veliku Britaniju godinu dana iz različitih razloga”, kazao je Zaoralek.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da su “Britanci izabrali”. Sada treba vidjeti što će to značiti za Brexit. To treba pričekati”.

Norveški šef diplomacije Berge Brende, čija zemlja je dva puta odbacila ulazak u EU, rekao je da se sada vidi tek vrh ledenog brijega kada je riječ o teškoćama vezanim za izlazak iz Unije.

“Tjedni koje dolaze bit će teški za Veliku Britaniju, teži nego što se očekivalo”, smatra Brende. (hrt.hr)

 

Facebook Comments