Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stručne službe analiziraju situaciju, angažirali smo najeminentnije međunarodne savjetnike’

PLENKOVIĆ O POVRATU INE U HRVATSKE RUKE ‘Stručne službe analiziraju situaciju, angažirali smo najeminentnije međunarodne savjetnike’
IVANEC – Vlada Republike Hrvatske i Savjet za otkup dionica Ine razmatraju niz opcija koje bi bile primjerene za realizaciju povrata Ine u hrvatske ruke i za to postoji nekoliko modela, izjavio je premijer Andrej Plenković u utorak u Ivancu.
Stručne službe nadležnih ministarstava analiziraju situaciju, rekao je odgovarajući na pitanje novinara u vezi s najavama prodaje dijela HEP-a kako bi se mogle otkupiti dionice INA-e. Istaknuo je nužnost da se u tom procesu angažiraju najeminentniji međunarodni savjetnici koji bi, kazao je, “pomogli u onome što je najbitnije, evaluaciji same kompanije”.

Premijer je danas došao u Ivanec na poziv gradonačelnika Milorada Batinića u povodu Dana grada.

Govoreći o Ivancu, premijer je istaknuo da se, prema brojnim nacionalnim i međunarodnim priznanjima, sjajno razvija u gospodarskom i infrastrukturnom pogledu. Ivanec se nalazi na bitnom prometnom pravcu povezivanja Varaždina i Krapine cestom, ali postoji inicijativa za izgradnjom željezničkog pravca, što bi povećalo važnost Ivanca i njegov značaj na sjeverozapadu Hrvatske, rekao je Plenković.

Očekuje dobru suradnju u duhu partnerstva koje Vlada, rekao je, razvija sa županijama, gradovima i općinama.
Najavio je za 3. srpnja u Požegi drugi sastanak predstavnika Vlade sa županima i Udrugom gradova i općina, kojima će biti predstavljena Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Ta će strategija, rekao je, biti usvojena sutra na sjednici Vlade.

Jedna od tema sastanka u Požegi bit će i pitanje fiskalne decentralizacije. Raspravljat će se o zakonskom paketu za financiranje jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi Vlada na vrijeme mogla prepoznati ključne prioritete svih hrvatskih županija pri izradi proračuna za iduću godinu.

Premijer je upitan i hoće li pomoći Varaždinskoj županiji u rješavanju plaćanja obaveza vezanih uz javno-privatno partnerstvo, prema kojem je modelu izgrađeno i dograđeno više desetaka škola i dvorana.

“U razgovoru s nadležnim ministarstvima pokušat ćemo naći rješenje. Nekoliko puta smo razgovarali s aktualnim potpredsjednikom Vlade Štromarom, tada županom. Vjerujem da je isti predmet interes novoizabranog župana. Prema tome, u razgovoru s Ministarstvom financija i Ministarstvom znanosti i obrazovanja nastojat ćemo iznaći rješenje za rješavanje tog pitanja na način da svi budu zadovoljni,” odgovorio je Plenković.

Naglasio je da se veseli suradnji s novoizabranim vodećim ljudima gradova i općina na sjeveru Hrvatske. Batiniću je posebno čestitao osvajanje četvrtog mandata u Ivancu te Radimiru Čačiću osvajanje mandata župana.

Premijer ju u Ivancu obišao Muzej planinarstva, gdje su mu predstavljeni potencijali daljnjeg razvoja Ivanca.

Hrvatska sljedećih nekoliko mjeseci mijenja skoro polovicu diplomata

Hrvatska će u narednih nekoliko mjeseci zamijeniti skoro polovicu svojih diplomata, a namjerava i otvoriti konzulate u Vitezu i Livnu, rekao je u Ivancu premijer Plenković.

Na pitanja novinara odgovorio je da je jedan veliki paket od 16 ili 17 veleposlanika na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove te da slijedi finalna procedura upućivanja veleposlanika na nove mandate.

Rekao je da se radi o uobičajenoj praksi koja postoji u svim diplomacijama u svijetu jer se rotacije rade u onom trenutku kada je pauza u školskoj odnosno akademskoj godini.

“Sredinom listopada završavaju mandati za još 16 ili 17 veleposlanika tako da očekujem da u sljedećih nekoliko mjeseci ukupna rotacija bude gotovo pola diplomatske mreže, njih oko 35. Proveo sam 17 godina u diplomatskoj službi i poprilično dobro poznajem stanje sustava, našu razgranatost”, kazao je premijer te dodao da Hrvatska s obzirom na veličinu ima poprilično razgranatu diplomatsku mrežu, praktički cijelu Europu kao i sve bitne točke na drugim kontinentima.

“Odlučili smo otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina i u Vitezu i u Livnu. Na taj način omogućiti našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja”, rekao je Plenković.

Rekao je kako smatra “da diplomatska mreža treba biti snažna, pulsirajuća, učinkovita, čvrsto zastupati politička stajališta Republike Hrvatske i naravno biti na usluzi našim građanima, ali jednako tako boriti se za ekonomske interese, a to znači pružiti ruku našim izvoznicima u potrazi za novim tržištima”.

Na pitanje o arbitraži između Slovenije i Hrvatske i mogućoj presudi odgovorio je da je pozicija Hrvatske vrlo jasna.

“Krajem srpnja 2015. Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o povlačenju Hrvatske iz arbitraže. Mi smo sukladno međunarodnom pravu notificirali Sloveniju, članicu Ujedinjenih naroda o tome. Prema tome Hrvatska ni na koji način neće biti vezana presudom koja će biti objavljena 29. lipnja poslijepodne i tu se naša pozicija nije nimalo promijenila”, kazao je Plenković.

Na pitanje novinara je li Hrvatska o tome obavijestila glavnog tajnika UN-a, budući je i sama oporba postavila to pitanje, premijer je odgovorio da je Hrvatska napravila sve, a da su male, sitne pokušaje dobivanje nekakvih poena već davno razjašnjeni u saborskoj raspravi za vrijeme aktualnog prijepodneva. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Epidemija bukti u Češkoj, premijer upozorava: ‘Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe‘

OgPortal

Milanović najpopularniji političar, Plenković odmah iza, nakon dugo vremena čelnik SDP-a je treći

OgPortal

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal