Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Obilježava se Dan antifašističke borbe u spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu – Prvoga sisačkog partizanskog odreda, koji je na današnji dan 1941. utemeljen u šumi Brezovici kod Siska.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svoje ime i u ime Vlade čestitao je Dan antifašističke borbe, naglasivši da je pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu znatno odredila budućnost suvremene Europe, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

“Obilježavajući Dan antifašističke borbe, prisjećamo se hrvatskih antifašista koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi”, napominje premijer. Dodaje kako je na tim temeljima izgrađena današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska.

Iskazao je posebnu zahvalnost onima koji su dali život u borbi za slobodu te dodao kako će Vlada nastaviti graditi društvo mira, tolerancije i solidarnosti. Istaknuo je da Republika Hrvatska kao članica Europske unije promiče zajedničke europske vrijednosti – demokraciju, društvenu pravdu i zaštitu ljudskih prava. (hrt.hr)

 

Facebook Comments