I Slovenci se raspravljaju gdje je tko bio i što radio ’91.

U Sloveniji ni ove godine Dan državnosti 25. lipnja nije prošao bez političkih reminiscencija i polemika o tome tko je iskazao veću odlučnost u danima raspada nekadašnje Jugoslavije, tadašnja Demosova vlada desnog centra ili kolektivno predsjedništvo republike u kojemu je bilo više članova lijevih stranaka, a koje je vodio Milan Kučan, nekadašnji predsjednik slovenskih komunista.
U nedjelju na dan najvećeg državnog praznika čelnik oporbe Janez Janša u svom je govoru povodom 26. obljetnice osamostaljenja kazao da nisu svi tada bili za samostalnu Sloveniju, onda kad su se donosile ključne odluke u parlamentu i vladi, s prepoznatljivim aluzijama na Kučana kojega Janša često naziva prikrivenim liderom stranaka slovenske ljevice, čovjekom koji se povukao iz dnevne politike, ali koji djeluje “iza zavjese” i na sve političke procese ima jak utjecaj.

“Prije 26 godina neki su još plakali za Jugoslavijom, državom koja je bila u stanju raspada, te tvrdili da ćemo morati jesti travu ako proglasimo samostalnost”, kazao je u svom govoru povodom Dana državnosti u nedjelju u općini Grosuplje, gdje je njegova izborna jedinica, Janez Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS). (opširnije na tportal.hr)

 

Facebook Comments