Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH u Sarajevu

U Sarajevu će se održati zajednička sjednica Vijeće ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Ovo je druga zajednička sjednica dviju vlada nakon prve održane u lipnju 2010. godine u Splitu.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je da na dnevnom redu zajedničke sjednice s Vladom RH biti većina otvorenih pitanja u odnosima između dviju država, no posebna će pozornost biti posvećena onima koja se mogu rješiti razmjerno brzo i od čega obje zemlje mogu imati izravnu korist.

Najavljeno je da bi među temama trebala biti uspostava zajedničkog tima za pregovore s Hrvatskom o primjeni Konvencije UN-a o pravu mora i razgraničenja na moru, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, projekt izgradnje Jadransko-jonske autoceste, razmatranje sporazuma o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici. Osim toga, zaključit će se i nekoliko sporazuma, memoranduma, protokola i ugovora između dviju država, a razgovarat će se i o trgovinskoj razmjeni i temama iz područja pravosuđa, o krizi u Agrokoru i mogućim posljedicama po BiH, a navodno i o zahtjevu BiH da Hrvatska odustane od planova gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Nakon jučerašnjeg susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da Hrvatska želi susjednoj, prijateljskoj državi pružiti ruku na njenom europskom putu, a ujedno i riješiti neka otvorena pitanja.

Zvizdić je jučer za HRT izjavio da BiH s RH mora riješiti neka pitanja za unapređenje odnosa. (hrt.hr)

 

Facebook Comments