Izraelska policija na Platou džamija ubila trojicu napadača koji su ranili tri osobe

Trojica napadača otvorila su vatru u Jeruzalemu nedaleko od svetih mjesta u Starom gradu, pri čemu su ranjena tri Izraelca, dva od njih su kritično, a napadači ubijeni, priopćila je izraelska policija.

Napadači su otvorili vatru na skupinu pripadnika izraelske policije na Brdu hrama u Starom gradu te ranili tri osobe, dvije teško, rekla je policija ne precizirajući je li riječ o pripadnicima sigurnosnih snaga.

Lokalni mediji objavili su da su uz napadače pronađene izraelske putovnice te da jedan od njih dolazi iz arapskoga sela na sjeveru zemlje. Na snimci s mjesta događaja u vrijeme incidenta vidi se da je prisutan veći broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Mjesto koje židovi zovu Brdo hrama, a muslimani Plato džamija za obje je strane sveto mjesto.

Prema dogovoru o očuvanju statusa quo, samo se muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al Aksa kao i na ruševinama biblijskoga židovskoga hrama.

Izraelska policija rekla je da će mjesto biti zatvoreno tijekom dana, što znači da muslimani neće moći prisustvovati molitvama u petak na tom mjestu.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima nakon spora od prije dvije godine o tome tko ima pravo na vjerske obrede na Brdu hrama, zbog čega je krenuo val nasilja.

Napadi su postali izraz palestinske frustracije zbog trajne izraelske okupacije.

Vojni radio objavio je da se pucnjava dogodila pokraj svetog mjesta koje muslimani zovu Plato džamija, a židovi Brdo hrama.

Ondje je džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto islama te Kupola na stijeni iz 7. stoljeća. (hrt.hr)

 

Facebook Comments