Dužnosnik EU-a: Migrantski dogovor s Turskom funkcionira

Dogovor s Turskom o zaustavljanju priljeva migranata na Zapad dobro funkcionira i bilateralne veze na dnevnoj bazi bolje su od onoga što retorika možda pokazuje, rekao je vodeći dužnosnik EU-a za odnose sa susjednim zemljama.

Austrijanac Johannes Hahn komentirao je za Radio ORF u utorak, nekoliko dana nakon što je Njemačka povećala mogućnost suspenzije novčanih sredstava EU-a obećanih Turskoj u sklopu dogovora o migrantima.

U zamjenu za 3 milijarde eura novčane pomoći i obećanje o ublažavanju ograničenja za vize za Turke, Ankara je drastično smanjila priljev migranata koji ulaze u Europu preko njezina teritorija iz konfliktnih zona Bliskog istoka i Afganistana.

“Nemam nikakvih bojazni u pogledu održavanja sporazuma o izbjeglicama. On funkcionira”, rekao je Hahn.

On i šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini trebali bi se sastati s turskim ministrom za vanjske poslove Mevlutom Cavusogluom i ministrom za EU Omerom Celikom kasnije tijekom dana.

“Mora se priznati da je dnevna suradnja u više područja bolja od retorike”, dodao je Hahn.

Migrantski sporazum posebno je pozdravila Njemačka, migrantima najpoželjnija destinacija, no odnosi između Berlina i Ankare zahladili su se zbog većeg raspona pitanja, a zemlje jedna drugu zadnjih dana optužuju za “neprihvatljivo” ponašanje. (hrt.hr)

 

Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.