Aktualno OG sada Ogulin

Spajanje bolnica u cilju bolje kvalitete i usluga

Spajanje ogulinske i karlovačke bolnice već se dugo najavljuje, a  danas je i službeno realizirano. Naime,  Ervin Jančić i Josip Zorko, ravnatelji karlovačke i ogulinske bolnice, u Karlovcu su potpisali Ugovor o funkcionalnoj integraciji ovih dviju bolnica. Tom činu su nazočili državni tajnik Ministarstva zdravstva Josip Plazonić,  i župan Karlovačke županije  Damir Jelić, nakon čega su se uputili u obilazak  spomenutih zdravstvenih ustanova.
“Nadam se da će taj sustav zaživjeti i ostvariti sve naše planirane ciljeve, a mi kao Ministarstvo smo i dalje vrlo fleksibilni i otvoreni. Na osnovu analiza koje ćemo redovito provoditi o postignutim rezultatima na cijelom teritoriju, sve što bude potrebno korigirati, unaprijediti i na bilo koji način poboljšati, bit ćemo spremni da to i učinimo jer je nama uvijek najvažnija korisnost prema našim pacijentima, izjavio je u Karlovcu  državni tajnik Ministarstva zdravstva Josip Plazonić za današnjeg potpisivanja ugovora o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice Karlovac i Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin.
Projekt funkcionalne integracije bolnica, uvjeren je Plazonić, donijet će veću kvalitetu rada u svim bolničkim ustanovama i veću kvalitetu usluga pacijentima.
Rekao je da niti jedna bolnica niti pacijenti koji joj pripadaju neće biti zakinuti u bilo kojem medicinskom pogledu jer će se sve one službe koje trebaju  i dalje nastavljati u jednoj i drugoj bolnici, odnosno, svim bolnicama u RH koje su podložne funkcionalnoj integraciji. Osim funkcionalnosti, kao glavnog zadatka koji žele  postići, je i nova kvaliteta koju će dobiti ogulinska bolnica: mogućnost razvoja palijativne medicine i odjel za respiraciju za bolesnike koji su ovisni o mehaničkoj ventilacijskoj potpori.
Takvo će spajanje, po riječima ravnatelja karlovačke bolnice Ervina Jančića, povećati dostupnost specijalističke i subspecijalističke zdravstvene zaštite u ogulinskoj bolnici, a omogućit će je Opća bolnica Karlovac.
– Kolege pojedine specijalnosti dolazit će u Ogulin. Ideja je da proširimo djelatnost ogulinske bolnice karlovačkim kadrom kako potrebiti pacijenti ne bi morali putovati na specijalistički pregled ili zahvat izvan Ogulina- pojasnio je Jančić.
Karlovačka i ogulinska bolnica ovim će spajanjem, po riječima ravnatelja Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Josipa Zorka, višegodišnju suradnju podići na veću i kvalitetniju razinu.
Župan Jelić naglasio je kako smo se do sad povezali na području dermatologije, otorinolaringologije, urologije, patologije, odnosno, citologije, a pregovori su za ginekologiju, pedijatriju, transfuziologiju i medicinsku biokemiju, te vaskularnu kirurgiju.
Ovakvo spajanje dviju bolnica župan Damir Jelić drži korakom naprijed jer će  protok stručnih kadrova  dovesti do boljeg odnosa prema pacijentima, ali i do racionalnosti troškova moraju smanjiti.