Dalić: Ovo su dobra vremena, ali dolaze loša

Na dnevnom redu sjednice Vlade usvojene su smjernice fiskalne i ekonomske politike za razdoblje 2018. – 2020., u sklopu kojih je najavljen rast mirovina, demografske mjere te novac za prvi dio nabave vojnih zrakoplova. Također je odobren uvoz više od dvije tisuće građevinskih radnika iz inozemstva. Ministar financija Zdravko Marić zadovoljan je prihodima i rashodima, dok je ministrica gospodarstva ozbiljno ustvrdila da smo u ‘dobrim vremenima, no da treba štedjeti jer dolaze loša vremena’
Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u uvodnom se dijelu osvrnuo na posjet pilotima u zrakoplovnoj bazi Zemunik s ministrom obrane Damirom Krstičevićem.
Komentirao je i presudu Suda Europske unije oko registracije izbjeglica u Hrvatskoj u vrijeme migrantske krize. ‘Želim naglasiti da je pogrešna interpretacija da je ta presuda protiv Hrvatske jer Hrvatska nije bila stranka. To je očitovanje Suda. Ovim presudama je utvrđeno da se masovni prolazak migranata kroz državu članicu treba klasificirati kao nezakonit ulazak ako se ne registriraju u prvoj državi članici’, kazao je.
‘Treba reći da su države na osnovi humanitarnog razloga razmatrale međunarodnu zaštitu. Klauzula suverenosti to omogućuje. Takav pristup je bio dominantan. Presude ne mijenjaju dosadašnju praksu i postupanje RH. Tumačenjem propisa EU-a zbog proteka vremena ne postoji bojazan da će ove presude rezultirati vraćanjem znatnog broja osoba u RH’, naglasio je.
Prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020.
Prva točka dnevnog reda je Prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020. ‘Dobro u ovim smjernicama je to da se u ovoj godini očekuje 1,3 posto proračunskog deficita iako smo očekivali 1,6. Za 2018. godinu je ambicija da proračunski deficit bude 0,8 posto, a rast BDP-a 2,8 posto.
Vlada će izdvojiti 223 i pol milijuna kuna za demografsku revitalizaciju. Za umirovljenike će biti izdvojeno 1,35 milijuna kuna. Porast mirovina od 2,1 posto se očekuje tijekom 2018. godine. U zdravstvo dajemo pola milijarde kuna, tj. za HZZO.
Iskorak koji radimo je i za Ministarstvo obrane. U 2018. očekuje se prvi dio troškova za nabavu zrakoplova. Potvrđujemo da smo odlučni u namjeri da osiguramo sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva’, poručio je.
Ministar financija Zdravko Marić kaže da rezultati sugeriraju da smo ‘na dobrom i pravom putu’. ‘U dokumentu su tri osnovna poglavlja. Prvi je makroekonomska politika. Projekcije su gotovo istovjetne onima u programu konvergencije. Naša predviđanja, uključujući određene rizike i sve vezano za Agrokor, govore da će rast biti 3,2 posto.
‘Oporavak gospodarske aktivnosti će imati reperkusije i na kretanje na tržištu rada’, istaknuo je. Ukupni prihodi bit će 127 milijardi kuna, što je povećanje od 5,3 posto. Treba izdvojiti porezne prihode od 74,6 milijardi kuna, što je godišnji rast.(tportal)
Facebook Comments

No announcement available or all announcement expired.