Kaos oko poreza na nekretnine zakuhale su općine i gradovi, a platit ćete ga – vi

Općine i gradovi krenuli su s objavama poziva građanima da ispune obrasce pomoću kojih će prikupiti podatke o starosti i stanju nekretnina. Pozivi se zasad objavljuju sramežljivo, primjerice gradovi Zaprešić i Velika Gorica objavili su ih na svojim internetskim stranicama, a to je tek početak problema s kojima bi se mogli susresti svi vlasnici nekretnina.
Naime, gradovi objavljuju pozive na internetu iako nije vjerojatno da su svi njihovi građani korisnici interneta. Čak i da jesu, sudarit će se s količinom podataka koje moraju unijeti u obrasce za stambene nekretnine, poslovne prostore i građevinsko zemljište.
Primjerice, kod obrasca za stambene nekretnine, osim generalija poput imena i prezimena vlasnika nekretnine te adrese na kojoj se nalazi, potrebno je unijeti i broj katastarske čestice na kojoj se ona nalazi, udjel u vlasništvu, naziv i broj katastarske općine te broj uloška zemljišne knjige.
Potom, traži se i da sami procijenite stanje nekretnine ocjenama od jedan do tri, unesete godinu zadnje rekonstrukcije ako je do nje došlo, godinu izgradnje pa čak i korisnu kvadraturu nekretnine. Krajnji rok za dostavu podataka je 31. listopada, no neki gradovi, poput spomenutog Zaprešića svojevoljno su ga skratili na 31. kolovoz. Veliki dio gradova još uopće nije krenuo prikupljati ove podatke, grad Zagreb u kojem je 500.000 nekretnina uskoro kreće u prikupljanje, pa je sasvim jasno da bi s naplatom poreza na nekretnine moglo biti velikih problema.
Veliki problemi čekaju i građane koji podatke gradovima i općinama ne dostave na vrijeme. Naime, ako kojim slučajem probijete rok za dostavu podataka o nekretninama, gradovi će vam sukladno Zakonu o lokalnim porezima odrezati porez s najvišim koeficijentom za stanje i dob nekretnine.
Gradovi i općine dakle uopće nisu spremne za ubiranje poreza na nekretnine pa teret nesređenih knjiga prebacuju na građane te im nedvosmisleno prijete najvišim mogućim stopama poreza.
Upitali smo Ministarstvo financija i Ministarstvo graditeljstva zbog čega je teret dostave podataka prebačen na građane i smatraju li da će ispunjavanje prilično zahtjevnih obrazaca uzrokovati probleme. No i jedni i drugi nas upućuju na Poreznu upravu koja se brani – ‘sve je po zakonu’.
Navode kako su, temeljem Zakona o lokalnim porezima, a s ciljem olakšanja u obavljanju pripremnih aktivnosti, Ministarstvo financija, Porezna uprava, Državna geodetska uprava te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja jednokratno i bez naknade jedinicama lokalne samouprave isporučile podatke iz svoje nadležnosti, koji se odnose na osobe koje se smatraju obveznicima plaćanja tog poreza i na nekretnine.(tportal)
Facebook Comments