Branitelji lakše u mirovinu, imat će i veće penzije, uvodi se i naknada za nezaposlene te ubrzava njihovo stambeno zbrinjavanje

NOVI ZAKON Branitelji lakše u mirovinu, imat će i veće penzije, uvodi se i naknada za nezaposlene te ubrzava njihovo stambeno zbrinjavanje

U petak se u Kninu, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održava redovita sjednica Vlade RH.
Veliko je zadovoljstvo što ovu sjednicu Vlade održavamo u upravo Kninu, obilježavajući u radnoj atmosferi 22. godišnjicu veličanstvene pobjede u vojno-redarstvenoj akciji Oluji i oslobađanja okupiranog dijela Hrvatske. Sa ove sjednice posebnu zahvalu uputio bih brojnim vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga i civilnom stanovništvu koji su ovih dana po enormnih vrućinama uspješno gasili požare na području Kistanja i NP ‘Krka, a da pritom nije bilo ljudskih žrtava i izgorjelih objekata. Također, i sa ove sjednice uputio bih još jednom čestitke našim zlatnim vaterpolistima – kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Od važnijih odluka, Vlada će na sjednici usvojiti nacrt prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Među ostalim, ovaj novi zakon daje braniteljima daleko povoljnije uvjete za raniji odlazak u starosnu mirovinu, kao i veće mirovine. Zakonom se nadalje objedinjavaju braniteljska prava, otvaraju novi rokovi za statuse HB i HRVI-a, a uvodi se i naknada za nezaposlene branitelje, te ubrzava njihovo stambeno zbrinjavanje.

– Ovim novim zakonom kojeg smo obećali još uoči parlamentarnih izbora, objedinit ćemo i regulirati prava hrvatskim braniteljima te time ispraviti određene nepravde koje su dosad postojale. Osiguran je konsenzus između Ministarstva branitelja i financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a sve analize pokazale su da se radi o sadržajno kvalitetnom i fiskalno održivom zakonu – ustvrdio je predsjednik Vlade Plenković.

Po završetku sjednice bit će potpisano 14 ugovora od dodjeli bespovratnih sredstava za projekte na području šibensko-kninske županije vrijednih 180 milijuna kuna. Od tog iznosa, sa 30 milijuna kuna isfinancirat će se energetska obnova školskih i predškolskih ustanova u Šibeniku, Kistanjama, Drnišu i Kninu te dviju višestambenih zgrada u Drnišu.

Gradonačelnik Marko Jelić: Došla je u pitanje opstojnost Knina

– Na žalost, moram konstatirati da je u pitanju daljnja opstojnost kraljevskog grada Knina. Unatoč što je ovaj grad bogat brojnim prirodnim resursima, posljednjih godina veliki broj naših mladih sugrađana napustio je Knin. Stoga se bojim, da više nećemo moći za koga u Kninu organizirati svečanosti proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti – kazao je na sjednici Vlade gradonačelnik Knina Marko Jelić. (jutarnji.hr)

 

Facebook Comments